Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči alou na střechy!

Ministr vnitra František Bublan nařídil hasičům kontrolu větších budov a obchodních center, na kterých se ještě drží sníh. Rozhodl se tak po sobotní tragédii v polských Katovicích, kde se zřítila střecha výstavní haly. Je to dobrý nápad?

Na portálu iDNES jsem se dočetl, že pan ministr uložil hasičskému záchrannému sboru, aby neprodleně začal s preventivní kontrolou střech větších budov. Kontroly se budou týkat všech výrobních hal, obchodních domů nebo sportovních center, která mají rovnou střechu a leží na nich sníh. Hasiči kontroly provedou ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. S kontrolami se začně neprodleně.

No nevím, nevím, zda jsou hasiči ti praví odborníci na to, aby rozhodli o tom, zda je střecha ještě v dobrém stavu nebo zda tohle množství sněhu střecha ještě unese. Myslím, že si tím hasiči mohou značně ublížit. Docela by mě zajímalo, jak by se řešila situace, kdyby hasiči odešli z kontroly s tím, že je střecha v pořádku, a ona by krátce na to spadla. Za stav střech odpovídá zejména jejich majitel. Nechápu proto, proč by měl stát zasahovat do této odpovědnosti a částečně ji na sebe brát. Rozhodnutí pana ministra chápu jako značně populistické a velice nebezpečné. Samozřejmě chápu, že to pan ministr myslí dobře. Přeci jen těch střech spadlo v poslední době hodně. Domnívám se ale, že za pád střech nemohl vždy jen sníh, ale také lidská nedbalost a špatně provedená práce. Vždyť si stačí všimnout, jakou rychlostí jsou některé budovy stavěny. Hasiči se podle mého názoru mají zejména starat o to, aby byly objekty v pořádku z protipožárního hlediska.
Sdílet