Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči alou na střechy! Ani omylem!

Vzhledem k diskusi, která se rozpoutala nad článkem o kontrolách střech, přinášíme plné znění tiskové zprávy GŘ HZS.

Nejprve přesné znění tiskové právy GŘ HZS ČR

Vzhledem k událostem posledních dní, kdy se zřítila střecha výstavní haly v polských Katovicích a rovněž v ČR se objevilo několik případů propadlých střešních konstrukcí, uskuteční Hasičský záchranný sbor ČR v následujících dnech celorepublikové mimořádné tematické kontroly.

Kontroly budou zaměřeny na dodržování povinnosti stanovené v zákoně o požární ochraně – udržování volných únikových cest, a to v objektech pro shromažďování osob (např. obchodní či sportovní zařízení), jež mají „rovné“ střechy, na kterých se nyní drží větší množství sněhu. Volné únikové cesty umožňují občanům rychle a bezpečně opustit ohrožený prostor uvnitř budov a významně tak zmírňují možné tragické následky při statických problémech stavby.

Při provádění těchto preventivních kontrol budou příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR zároveň upozorňovat vlastníky a provozovatele na odpovědnost za bezpečné provozování stavby, a tedy i na nutnost pravidelně odstraňovat sníh ze střech, aby se minimalizovalo možné riziko a nebyly ohroženy osoby, jež se nacházejí uvnitř objektů.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR provádějící kontroly si navíc budou všímat i konstrukcí střech/staveb a v případě jejich zjevného narušení celou věc oznámí příslušnému stavebnímu úřadu.

„Hasičský záchranný sbor ČR musí působit i preventivně, abychom minimalizovali možná rizika a zamezili takovým tragédiím, jaká se nyní odehrála v Polsku,“ konstatoval generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán.

Kontroly budou v jednotlivých krajích zahájeny v úterý 31.1. a jejich výsledky by měly být známy do poloviny února letošního roku.
.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­...........

Tolik tedy zpráva GŘ. Hasiči tedy v žádném případě nemají uklízet sníh a podobné nesmysly. Kontroly by měl provádět státní požární dozor ve spolupráci se stavebními odbory úřadů. Maximálně si SPD může vyžádat pomoc HZS s AZ. Jinak se jedná o běžné kontroly, které by měl SPD provádět v průběhu celého roku, a ne jen na politickou objednávku. Majitelé budou pouze upozorněni a případně sankcionováni. Dále k tolik diskutovanému článku, myslím, že Radek to myslel trochu jinak, a v textu cítím spíše ironii nad tím, jak některé zprávy média občanům podávají. Zvláště iDnes se v poslední době značně blíží bulváru. Ovšem problém je, že lidé pak věří tomu, co napíšou a představují si, že jim hasiči uklidí střechy. Myslím, že to je ale věc tiskového odboru GŘ, aby se snažil komunikovat s novináři a tlačil je ke zveřejňování pravdivých informací.
Sdílet