Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příčina požáru? Kočka!

Ve většině statistik se jako příčiny požárů vyskytují poměrně běžné události, např. technické závady, nedbalost, hra dětí se zápalkami atd. Případy, se kterými Vás dnes chci seznámit, jsou trochu netradiční. V hlavních rolích je totiž jeden z domácích mazlíčků.

Kočka zapálila (1966)

Ačkoliv se dnes již jedná o více jak čtyřicetiletou historii, najde se stále ještě řada pamětníků našeho příhraničního města, která si na ní vzpomene. Píše se 27. srpen roku 1966, je ráno – půl osmé a pět minut, když služba na požární stanici Varnsdorf dostává zprávu o rozsáhlém požáru střechy na obytném domě ve Střední ulici č.p. 592.

Místo není od hasičárny daleko a tak již v 7,40 hod. je na místě první cisterna ASC 10, která zahajuje hasební práce. V 7,43 hod. doráží ze stanice AS 16 a jako záloha AS 16 z podniku Velveta. Ihned je vytvořeno dopravní vedení a z nedaleké říčky Mandavy se začíná na hasební práce čerpat voda.

V 8,40 hodin je požár uhašen, poškozeným je během hodiny (!) zajištěno ubytování a odvezen nábytek. Písemný záznam kromě náčrtku události ještě uvádí, že v době požáru bylo oblačno a teplota vzduchu +14° C. Až do této doby se jedná o naprosto běžný požár.

Překvapení však přináší odhalení příčiny požáru. Neznámý pachatel, či pachatelé uvázali v podkroví kočce na ocas hadr namočený v hořlavé látce, který poté zapálili. Zvíře v panickém strachu a hrůze vyrazilo za záchranou, přitom však proběhlo otvorem na půdu, kde stačilo při svém úprku po celé délce zapálit vše hořlavé.

Následný požár byl natolik rozsáhlý a natolik poškodil střechu a krovy, že bývalý statek v centru města se dnešních dnů nedožil.


Kočka žhářkou (1908)

Dne 21. ledna vypukl oheň na Pankráci v krámě obchodníka p. Vladimíra Kulhánka v č. 12 v Benešově třídě. Oheň způsobila kočka tím, že shodila s regálu balík sirek, které se vzňaly a od těch chytily bedny a zboží. Včasným přispěním bylo větší škodě zabráněno.

Na místo přijeli hasiči z Nuslí a z hoř. Nov. Města. Škoda byla hražena pojištěním u Pražské městské pojišťovny.


Kočka zapálila (1908)

Nedávno v noci vyhořela v Prus. Držkovicích M. Urbanskému chalupa. Neobyčejný byl, jak všeobecně se tvrdí, žhář, jenž požár založil. Kočka to byla. Vyhřívala prý se při večerním topení v popelníku pod krbem, kam mřížkou z ohniště dopadaly žhavé oharky a kousky uhlí s popelem tak dlouho, až se jí chytila srst a několik žhavých uhlíků v ní uvázlo.

Chtějíc si pomoci, běžela kočka úprkem na půdu, kdež divoce v nahromaděné tam slámě a seně pobíhajíc, seno a slámu zapálila, od čehož pak chytila střecha a celé stavení.

Z historických pramenů sestavil JJS – Jiří Sucharda, požární preventista města Varnsdorfu

Sdílet