Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy a půdy rodinného domu

Dne 31. 1. 2006 ve 12:28 hod. byli hasiči informováni o požáru střechy rodinného domu v obci Popovice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a technickým vozidlem, kterou dále posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Kunovice.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na půdě rodinného domu. Hasiči přijeli na místo požáru do pěti minut a spatřili hustý kouř, vycházející ze střechy domu. Ihned bylo nataženo vodní vedení na půdu, kde hořelo staré seno a část střechy. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a střechu postupně rozebírat k odvětrání i uhašení skrytých ohnisek požáru. Postupně také hasiči vyhazovali tlející staré seno z půdy, což bylo sice zdlouhavé a fyzicky náročné, ale nutné k úspěšnému ukončení zásahu. Technický vůz hasičů musel přivézt náhradní tlakové lahve se vzduchem do dýchacích přístrojů. Všechny hasební a likvidační práce byly ukončeny až po třech hodinách. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár zpozorovala a nahlásila svědkyně, která čekala na nedaleké zastávce autobusu a uviděla kouř ze střechy domu. V domě bydlící seniorka vůbec o požáru na půdě nevěděla. Požár zasáhl půdní prostor a poškodil trámy střešní konstrukce a uložené seno. Požárem způsobená škoda byla odhadnuta na 80.000 Kč. Přesná příčina vzniku požáru nebyla zatím zjištěna, ale vyšetřovatel prověřuje možnosti závady na elektroinstalaci v prostoru půdy. Vrstva sněhu ochlazovala střešní krytinu, a ta tak byla uchráněna před poškozením plameny.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet