Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od vadného komínu vyhořela chata s přístřešky

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes odpoledne zaměstnal požár chaty u Lelekovic na Brněnsku.

Hlášení o požáru hasiči převzali ve 12.08 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek bylo již zdálky vidět hustý černý dým a oheň se šířil na několik dřevěných objektů, krajské operační a informační středisko HZS JmK na žádost velitele zásahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic v Lidické a Hrázní ulici v Brně a dobrovolné jednotky z Lelekovic, Kuřimi a Vranova.

Průzkum ukázal, že oheň zasáhl přízemní dřevěnou chatu o půdorysu zhruba 5 krát 5 metrů a další tři přilehlé dřevěné přístřešky se dřevem, senem, slámou a zemědělskými stroji. Chata i přístřešky byly ve třetí ze čtyř fází hoření. Hasiči proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy. Vodu v cisternách doplňovali kyvadlovou dopravou od zdrojů v obci a v Kuřimi.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 12.52 hodin, dohašování, při kterém bylo nutné prolévat vodou značné množství žhnoucí slámy a sena a dřeva, hasiči ukončili ve 14.24 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka. Z požářiště hasiči vynesli popáleného psa. Zvíře k veterinárnímu ošetření odvezl majitel chaty. Z místa zásahu hasiči vynesli a ochlazovali dvě desetikilogramové propanbutanové tlakové lahve a tři kanystry s benzínem. Dvoukilogramová propanbutanová láhev se žárem roztrhla.

Chatu a okolní přístřešky požár zničil, celkovou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byl komín nevhodné konstrukce.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet