Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z cisterny unikla kyselina

Dne 10. 8. 2011 ve 21:48 hod. byli hasiči informováni o úniku kyseliny dusičné na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým kontejnerem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku kyseliny přes ventil vlakové cisterny.

Jako první na místo přijeli drážní hasiči, kteří zjistili únik kyseliny dusičné. Následně požádali o pomoc naši jednotku s potřebnou výbavou pro zásah ve speciální ochraně.

Naše vyslaná jednotka byla na místě do několika minut po opuštění stanice. Velitelem byl potvrzen únik nebezpečné látky přes plnicí ventil a pro další práci na místě události rozhodl využít plnou protichemickou ochranu zasahujících hasičů. O události byl informován zástupce majitele, který byl seznámen s postupem prací a byl dohodnut průběh zastavení úniku kyseliny.

Hasiči se připravili a oblékli se do speciálních obleků. Záchranáři vylezli na cisternu k ventilům, kde se postupně podařilo přepravní tank odtlakovat a odšroubovat příruby cisterny. Za neustálého skrápění byla provedena opětovná montáž a drobný únik ve formě výparů byl zastaven. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Samotný únik byl vyhodnocen jako malý a nedošlo při něm k žádnému výraznějšímu ohrožení okolí. Zásah byl ukončen po třech hodinách.

Podobných drobných úniků a úkapů nebezpečných látek z cisteren je ročně hlášena celá řada. Při včasném zjištění a vhodných opatřeních však v praxi nepředstavují tyto události žádné výrazné ohrožení nebo omezení pro veřejnost.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet