Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragické nehody a technické zásahy u hasičů v Suchdole nad Lužnicí

K vážné dopravní nehodě vyjížděla jednotka ze Suchdola nad Lužnicí s vozem RZA 1+1 ve čtvrtek 5. 8. 2011 do obce České Velenice. Jednalo se zde o nehodu motocyklisty, který narazil zezadu do stojícího osobního vozu Mercedes. Utrpěl vážná poranění a byl převezen do nemocnice v Gmündu. Na místě dále ZZS Jčk, LZS Jčk, Policie ČR a JSDH České Velenice.

V sobotním brzkém ránu vyjížděla jednotka s vozem CAS 32 T815 1+3 k odstranění následků po dopravní nehodě do obce Halámky. Tato nehoda se obešla bez zranění. Jednotka provedla zajištění místa nehody, protipožární opatření a úklid komunikace. Poté vozidlo odklidila mimo komunikaci, které označila a vrátila se zpět na základnu.

Klidné nedělní odpoledne narušil výjezd na požár uhlového mouru na nádraží ČD v Suchdole nad Lužnicí. Na místo vyjel vůz CAS 32 T815 s posádkou 1+3 a jelikož místo zásahu bylo v ochranném pásmu železnice, byl informován KOPIS CBE a na místo byla povolána jednotka drážních hasičů z Českých Budějovic. Bylo provedeno za pomoci nakladače majitele skladu rozhrnutí celé hromady mouru. Za pomoci 1X C proudu byla provedena likvidace a místo předáno jednotce HZS SŽDC.

Při večerním procházení techniky noční pohotovostí byl jednotce vyhlášen poplach k tragické dopravní nehodě za Třeboní směr Jindřichův Hradec. Na místo do dvou minut vyjížděla jednotka s vozem RZA 1+1 a na stanici zůstala záloha na CAS 32 T815. Průzkumem na místě bylo zjištěno, že zde zasahuje jednotka HZS Třeboň, která vyprošťovala řidiče BMW zaklíněného ve vozidle. Naší jednotce bylo velitelem zásahu určeno vyproštění 12 let starého těžce zraněného chlapce z druhého automobilu Renaultu Trafic. Před vyproštěním byl chlapci předán dráček záchranář a po celou dobu vyproštění s ním byla vedena komunikace. Pomocí hydraulických nůžek HOLMATRO bylo odstřiženo opěradlo, které chlapce tlačilo do předklonu. Chlapec měl nohy zaklesnuté pod přístrojovou deskou a tak byl použit rozpínací válec z vozu RZA. Přístrojová deska byla odtlačena a nohy uvolněny. Poté byl chlapec předán do rukou ZZS Jčk. Dále jednotka pomáhala s transportem zraněných osob do vrtulníku LZS a sanitních vozů ZZS. Konečná bilance nehody byla 1 osoba usmrcena a 4 osoby těžce zraněny.

Dalším zásahem dne 10. 8. 2011 byla technická pomoc pro Policii ČR. Jednalo se zde o otevření uzavřených prostor v Suchdole nad Lužnicí. Bez zranění. Na místě vozidlo RZA.

Dne 11. 8. 2011 v 04:22 hod byl jednotce ze Suchdola nad Lužnicí vyhlášen opět poplach na zajištění vozidla a úklid po dopravní nehodě mezi obcemi Suchdol nad Lužnicí a Majdalenou. Na místo vyrazila jednotka s vozem RZA 1+1 společně s HZS Třeboň. Zálohu na stanici tvořila posádka vozu CAS 32 T815. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o odstranění následků po tragické dopravní nehodě osobního vozu Škoda Octavia, kde řidič své vozidlo nezvládl a narazil do stromu. Řidič byl vymrštěn z vozu ven a utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Jednotka provedla zajištění místa zásahu, protipožární opatření. Pomohla s naložením těla řidiče do vozu pohřební služby. Po zdokumentování Policií ČR společně s jednotkou HZS Třeboň provedla vrácení vozu zpět na kola a úklid komunikace. Poté se vrátila zpět na základnu.

Ondřej Vajo, Hasiči Suchdol nad Lužnicí

Sdílet