Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes prokousl mobil a došlo k požáru v bytě

Dne 15. 8. 2011 v 08:41 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytě ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotky městských hasičů ze Zlína a jednotky podnikových hasičů Mitas a.s. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů domu na ul. 2. května.

Sousedé nejdříve ucítili kouř na chodbě domu a následně uslyšeli štěkat psa z horního bytu. Okamžitě volali na pomoc hasiče s tím, že v bytě je zvíře a došlo k požáru.

Hasiči byli na místě události už za čtyři minuty po výjezdu. V době příjezdu hasičů se domů vrátila také majitelka bytu, která otevřela vstupní bytové dveře. Hasiči se tak do bytu nemuseli dostávat násilím a v dýchacích přístrojích pronikli do chodbičky, kde bylo nalezeno místo požáru. Plameny zasáhly pelech pro psa a blízký nábytek. Plamenné hoření bylo utlumeno kouřem a pes byl z bytu vyveden včas i nezraněn.

Po vynesení ohořelých textilií byl byt překontrolován proti případnému dalšímu rozhoření nebo před projevy skrytých ohnisek. Ke kontrole hasiči použili termokameru. Byt i dům odvětrali hasiči jak přirozeně okny, tak i přetlakovou ventilací. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po dojezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitelka bytu se jen krátkodobě vzdálila, když došlo k hoření. Vyšetřování ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla technická závada mobilního telefonu způsobená mechanickým poškozením.

Mobilní telefon nechala majitelka ležet na skříňce v chodbě bytu. Vyšetřovatel se domnívá, že k telefonu se dostal pes majitelky, který si následně s přístrojem hrál. Při prokousnutí přístroje došlo k poškození a k následnému zapálení pelechu. Hmotné škody byly odhadnuty asi na 20.000 Kč. Včasným zjištěním události a dojezdem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 500 tis. Kč.

Po dobu zásahu byly na místě také hlídky policistů, které se zapojily do ochrany nájemníků domu před kouřem nebo řídily dopravu ne frekventované a dopravně omezené komunikaci k nemocnici.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet