Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srnka ve skruži před hasiči utekla

K záchraně srnky ze skruže bývalé odpadní jímky hasiči v neděli vyjížděli do Rosic na Brněnsku.

Pád srnky do skruže odpadní jímky u bývalého zahradnictví a nyní firemního areálu na okraji města zpozorovali lidé z okolí, kteří o tom uvědomili správce mysliveckého sdružení. Ten v 8.25 hodin na pomoc zavolal hasiče. K záchraně zvířete vyjela jednotka ze stanice v Rosicích, a později také jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně.

Při příjezdu na místo hasiči zjistili, že srnka je v hloubce zhruba 1,5 metru v betonové skruži, která má průměr jednoho metru a nahoře se zužuje na 80 centimetrů. Když se hasiči ke zvířeti snažili spustit a vyzvednout je nahoru, vystrašená srnka před nimi utekla do boční odtokové roury. V chodbě úzké jen 40 centimetrů se schovala ve vzdálenosti zhruba osmi metrů od jímky. Protože pokusy vylákat zvíře zpátky do jímky nebyly úspěšné, hasiči se na radu správce mysliveckého sdružení ke zvířeti snažili proniknout ze sousední, přibližně 40 metrů vzdálené jímky.

Další, opakované pokusy dostat zvíře ven z úzké chodby štěkotem psa jednoho z myslivců, pomocí zařízení na čistění kanálů „krtek“, kouřem z dýmovnice i proudem vody nepomohly. Hasiči proto po dohodě s mysliveckým odborníkem krátce před 12. hodinou ukončili zásah s tím, že na místě zůstanou místní myslivci a hasiči záchranu zvířete zopakují později. Po 18. hodině správce mysliveckého sdružení oznámil, že srnka z úzké roury vylezla zpátky do jímky. Myslivcům se zvíře podařilo vytáhnout ze skruže nahoru. Srnku pak vypustili do okolních polí.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet