Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Armádní záchranáři na jedničku

Dne 2. 2. 2006 ve 14:00 hod. bylo zahájeno rozsáhlé cvičení hasičů leteckých záchranářů za podpory vrtulníku Armády ČR. SAR Team Armády ČR z Bochoře u Přerova v náročných podmínkách znovu na výbornou.

Cvičení bylo už dvakrát odloženo kvůli špatnému počasí a nevhodným podmínkám ke splnění úkolů. Odklady cvičení však přinesly i svou pozitivní stránku, protože úterní událost při záchraně malé holčičky a nutnost jejího transportu do nemocnice v Brně vrtulníkem SAR AČR z Bochoře otevřela nový prostor pro rozšíření činnosti integrovaného záchranného systému ve Zlínském kraji.

Jen ve stručnosti připomenu záchrannou akci. Kvůli špatné meteorologické situaci nemohl vzlétnout vrtulník záchranné služby k transportu malé holčičky, která se málem udusila igelitovým sáčkem, a bylo nutné ji urgentně přepravit na specializované pracoviště dětské nemocnice v Brně. Zdravotnická záchranná služba Zlín požádala operační středisko HZS Zlínského kraje o pomoc a náš operační důstojník ihned povolal k transportu armádní vrtulník leteckých záchranářů SAR Team z Bochoře. Dívenka tak mohla být včas přepravena ke specialistům. Na základě této události chtějí zdravotníci využívat možností vojenského vrtulníku i v budoucnu.

Z těchto důvodů se hlavní lékař ZZS Zlínského kraje účastnil i dnešního cvičení hasičů a leteckých záchranářů. Hlavní lékař se především zajímal o přepravní možnosti vojenského záchranného vrtulníku Sokol, a sám se také účastnil cvičení při záchraně osob.

Tématem dnešního cvičení leteckých záchranářů HZS Zlínského kraje a AČR byl nácvik dovedností v zimních podmínkách a na horách. Úkolem bylo nejen prověřit schopnosti a možnosti záchranářů, ale i zvládání výsadků v náročném kopcovitém a lesnatém terénu v okolí Trojáku a Tesáku. Během cvičení byly do těžko dostupných míst rozvezeny tři figurantky, které představovaly zraněné osoby. Každá z figurantek zaujala jiné místo na ploše několika kilometrů čtverečních a úkolem záchranářů bylo jejich nalezení a vyzvednutí do vrtulníku. Celé cvičení bylo koordinováno operačním střediskem HZS Zlínského kraje, které simulovalo povolání vrtulníku na záchranu osob. (závěr cvičení byl narušen silnou inverzí, a proto nemohlo být dokončeno podle plánu)

Námět cvičení téměř kopíroval nedávnou mimořádně úspěšnou záchrannou akci u Tesáku, kde se v noci ztratil mladý muž. Zpráva o záchraně mladíka vyvolala obrovský ohlas u veřejnosti díky obětavému nasazení všech záchranářů a mimořádným schopnostem armádních pilotů vrtulníku. Podrobná zpráva byla zveřejněna i na našem webu – zde. Klíčovou úlohu sehráli při této záchraně dobrovolní záchranáři Ski Rescue Team Tesák, kteří mladíka našli a přivolali pomoc.

I dnešního cvičení se účastnili dobrovolní záchranáři Ski Rescue Team Tesák, kteří na svém skútru rozváželi figurantky do terénu a podíleli se i na cvičení při jejich záchraně. Znovu tvořili podpůrný tým a spojovací článek mezi nalezením zraněného v lese nebo sněhových závějích a přivoláním pomoci profesionálních záchranářů s vrtulníkem.

Za zmínku stojí i účast psycholožky HZS Zlínského kraje při tomto cvičení, která tak mohla přímo zažít pocity zachraňované osoby. Tyto nenahraditelné zkušenosti jí slouží při školení speciálních týmů posttraumatické pomoci, jejichž členové pomáhají obětem neštěstí po prožití traumatizujícího zážitku.

Cvičení bylo ukončeno kolem osmnácté hodiny a částečně proběhlo i za tmy. To znovu prověřilo vynikající schopnosti všech profesionálních i dobrovolných záchranářů v těžkých podmínkách a náročném terénu v zimním období. Události posledních týdnů prokazují, že podobná cvičení jsou velmi důležitá a potřebná. Letošní tuhá zima s vydatnými sněhovými srážkami může komplikovat případné záchranné práce, ale i na ně musíme být připraveni.

S postupem času se výrazně zhodnocuje i naše preventivní opatření z konce loňského roku, kdy jsme aktivovali větší připravenost na možné zásahy v náročných zimních podmínkách za podpory vrtulníku SAR Team AČR z Bochoře.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet