Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jez na Ohři v Radošově je bezpečnější

Nové bezpečností prvky na jezu na řece Ohři v Radošově na Karlovarsku si v pondělí dopoledne vyzkoušeli hasiči ze stanice Karlovy Vary společně s dobrovolnými kolegy z Ostrova. Novinky urychlí případnou záchranu vodáků, navíc poslouží k lepšímu jištění samotných zasahujících hasičů či potápěčů.

Co konkrétně na jezu vylepšit domlouvali pracovníci Povodí Ohře přímo s hasiči, kteří na radošovském jezu v posledních letech zasahovali v každé vodácké sezoně. Hasiči si tak řekli, jaké bezpečnostní prvky by pro ně byli nejlepší. Pro hasiče jsou nyní na břehu jezu kotvící body, další jsou pak ve stěnách nad hladinou, kde je navíc nastálo i záchytné lano. V případě záchrany vodáků se mohou hasiči lépe jistit, při pátrání po pohřešovaných si pak mohou pomocí kotvících bodů vytvořit lanový traverz přes celou šíři jezu a snadněji se tak dostanou do všech míst jezu i přímo pod splav.

Topícím se vodákům ještě před příjezdem záchranářů často pomáhají jejich kamarádi ze břehu, dosud stáli nezajištění na hraně jezu, nyní budou za pevným zábradlím, kde se mohou držet. K dispozici pak mají na stojanu záchranný kruh na plovoucím laně. Na stojanu je nejen návod na resuscitaci, ale i popis místa. Pro vodáky, kteří nejsou místní, je zde jasně napsáno, jak mají nahlásit adresu místa události včetně říčního kilometru. Před jezem jsou pak ve vodě bójky, které vodáky směrují na břeh.

Záchranu s využitím nových prvků si od pondělí do středy zkouší karlovarští a ostrovští hasiči tak, aby praktický výcvik ve vodě měly za sebou všechny směny karlovarské stanice. Figurant z řad hasičů, zajištěný lanem, několikrát doplaval pod jez, kde ho začal strhávat vodní válec. Jeho kolegové ho pak zachraňovali, zkoušeli i pátrání ve vodě po pohřešovaných.

Poslední tragická událost se na radošovském jezu stala téměř přesně před rokem. Při splouvání jezu se převrátil raft, pět vodáků se dostalo na břeh, mladá dívka zůstala pod vodou a záchranáři ji našli až o několik kilometrů dál po proudu.

Radošovský jez patří k velmi nebezpečným jezům. Především při zvýšeném průtoku je zde velmi silný proud, který vrací zpět pod splav.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet