Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Pomoc hasičů po velmi těžké a tragické nehodě u Střílek

Dne 15. 8. 2011 v 11:48 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě u obce Střílky na Kroměřížsku.

Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan, Kroměříže, Uherského Hradiště, Zlín, které posilily jednotky dobrovolných hasičů z Koryčan a Střílek. V rámci mezikrajské pomoci na místo vyjela také jednotka profesionálů z Bučovic. K nehodě se seběhli také dobrovolní hasiči z nedaleké obce Kožušice, kteří nebyli oficiálně povoláni, ale přišli pomáhat svým kolegům.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním tahu I/50 došlo k těžkému střetu osobního auta zn. Opel Zafira (SK), autobusu (D) a nákladního auta zn. Iveco s přívěsem a nákladem kontejnerů.

Podle svědků předjížděl řidič osobního auta autobus, když došlo k následné kolizi s protijedoucí nákladní soupravou. Řidič nákladního auta se snažil střetu zabránit, ale souprava ve smyku se dostala navíc do protisměru, kde narazila do autobusu.

Osobní auto: Řidič a jeho spolujezdkyně utrpěli mimořádně těžké zranění. Oba zůstali v kritickém stavu zaklíněni ve vraku auta, které skončilo v příkopě a na boku. Podle posledních informací řidič vozidla zemřel v nemocnici.

Autobus: V autobuse cestovalo 48 osob, převážně starších, které mířily na Slovensko do Vysokých Tater. Při nehodě utrpěl řidič těžké zranění a zůstal ve vraku zaklíněn. Další těžké zranění utrpěla jedna z cestujících. Dalších nejméně deset osob bylo zraněno lehce nebo vyvázlo jen s povrchovým zraněním.

Nákladní souprava: Z nákladního auta se po střetu utrhla celá kabina a dopadla na vozovku. Řidič se s těžkým zraněním dostal ven přes okno spolujezdce a následně padl bezvládně na vozovku.

Z hasičů jako první dorazila na místo jednotka kolegů z Bučovic, následována dobrovolnými hasiči z Koryčan. Před hasiči stál nelehký úkol s prioritou vyproštění zaklíněných osob. Pomocí speciálního hydraulického nářadí se hasiči pustili do práce jak na autobusu, tak hlavně na zničeném osobním autě. Postupným odstřiháváním zdemolovaných částí se podařilo uvolnit sevření kolem těl a zaklínění byli vytaženi ven. Vrak osobního auta byl přetočen na kola a dále zajištěn.

Na místo se sjelo větší množství vyslaných posádek zdravotnické záchranné služby. Lékaři začali s poskytováním první pomoci a s resuscitací u osob v kritickém stavu. Na místo byly vyslány dva zdravotnické vrtulníky pro přepravu pacientů.

Po dojezdu dalších vyslaných posilových jednotek se hasiči zapojili do další pomoci zraněným osobám z autobusu. Senioři museli projít důkladnou zdravotnickou prohlídkou a případným ošetřením. Hasiči pomáhali s doprovodem a s organizací péče o zraněné.

Další část jednotky se věnovala zajištění vraku vozů proti případnému požáru a větší množství uniklých provozních kapalin se podařilo zlikvidovat sorbenty před případným ekologickým ohrožením okolní přírody.

Na místo vyjela také psycholožka HZS Zlínského kraje, která pomáhala lidem z autobusu. Ve spolupráci s delegátkou a překladatelkou poskytovala servis seniorům. Bylo nutné je přemístit do stinného místa, poskytnout jim tekutiny, jídlo a případně osobní věci z autobusu, včetně léků apod.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla vozovka hlavního tahu zcela uzavřena. Pacienti byli transportováni nebo odvezeni do několika nemocnic v okolí k další nezbytné péči a hospitalizaci. Pro turisty byl vypraven náhradní autobus.

Na místě se stále pracuje, čekáme na došetření nehody a začneme s úklidem vozovky.

Tisková zpráva PČR

Dnes deset minut před polednem došlo na silnici E50 nedaleko obce Kožušice k vážné dopravní nehodě. Dvaadvacetiletý řidič osobního vozidla Opel Zafira jel ve směru od Brna na Uherské Hradiště. Rozhodl se předjet autobus, který přepravoval osmačtyřicet cestujících. V okamžiku, kdy autobus míjel, jel v protisměru třiatřicetiletý řidič nákladního automobilu Iveco s přívěsem. Došlo ke střetu těchto vozidel. Opel byl nárazem odmrštěn mimo cestu, řidič za volantem náklaďáku dostal smyk a přejel do levé části vozovky, kde se čelně srazil s předjížděným autobusem.

Při nehodě bylo vážně zraněno pět osob, nejméně dalších pět utrpělo lehká zranění. Těžce zraněn byl řidič nákladního automobilu, řidič autobusu a jedna cestující, řidič osobního automobilu a jeho spolujezdkyně. Zraněné zdravotníci přepravili do nemocnic v Brně, Oloumouci a Uherském Hradišti. Řidiči nákladního automobilu a osobního vozidla byli transportováni vrtulníky, ostatní poraněné záchranáři přepravili sanitkami.

Mladý řidič opelu po převozu do nemocnice zemřel. Dopravní policisté nehodu stále vyšetřují. Komunikace je i nadále uzavřena, hlídky proto v obou směrech odklánějí provoz. Uzavírka potrvá přibližně do sedmi hodin.

por. Mgr. Simona Kyšnerová

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet