Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plzeňští hasiči hasili několik chat

Hasiči z Plzeňska vyjížděli ke třem hořícím chatám v různých místech kraje. Jak vyšetřovatelé zjistili, ve všech případech oheň způsobily trámy zazděné do komínů nebo v jejich blízkosti. Všechny požáry se obešly bez zranění.

Přesně o půlnoci dostali hasiči ze Staňkova a Holýšova na Domažlicku hlášení o hořící chatě poblíž Holýšova. Když na místo dorazili, plameny už šlehaly ze střechy.

„Tři jednotky hasičů oheň lokalizovaly po čtvrt hodině, zcela jej zlikvidovaly po hodině a půl. Na zničené střeše a krovech je škoda odhadnutá na 70 tisíc korun. Příčinou byl trám zazděný v komínu. Uživatelé chaty si předtím zatopili v krbu,“ řekl krajský mluvčí hasičů František Vaško.

Zhruba ve stejné době vyjížděli hasiči i k požáru v chatové osadě Buben u Újezdu nade Mží na Plzeňsku. Tam vzplály věci u komína. Vyšetřovatel řekl, že i tady byla příčinou ohně závada na komínu. Škodu vyšetřovatel odhadl na pět tisíc korun, hasiči si s plameny poradili za čtvrt hodiny.

Asi nejvíc se zapotili hasiči na Stříbrsku u hořící chaty poblíž Svojšína. Větší problémy než s ohněm měli s tím, aby se k chatě vůbec dostali. Příjezdová cesta byla pokrytá ledem. Požárů domů a chat kvůli zazděným trámům v komínech nebo v jejich blízkosti v poslední době přibylo. Podle vyšetřovatelů mohou být na vině i nesprávné stavební úpravy u starších domů.

"V minulosti stavitelé počítali, že lidé si budou topit v běžných kamínkách. Proto někdy byly trámy zazděné až u komínů, protože komíny se příliš neohřívaly. Mnohdy se ale stává, že lidé na starší komíny připojují silnější klasická kamna, někdy i krby, které komíny více ohřívají. Pokud je trám zazděný v komíně nebo v jeho bezprostřední blízkosti, riziko požáru se prudce zvyšuje,“ tlumočil zjištění vyšetřovatelů Vaš­ko.
Sdílet