Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hledač kovů v lese našel podezřelou plechovku

K nálezu nebezpečné toxické látky dne 15. 8. 2011 odpoledne hasiči vyjížděli do lesa u Rozdrojovic na Brněnsku.

Ilustrační foto

Policisty a záchranáře do lesa nedaleko hájenky u Rozdrojovic zavolal 20letý muž, který pomocí detektoru hledal kovové předměty. V zemině pomocí přístroje našel podezřelou plechovku označenou jako nádoba s toxickým obsahem a při zkoumání nálezu se zřejmě potřísnil. Na místo vyjeli hasiči, policisté i zdravotníci. Mladého muže, který nejevil známky poranění, zdravotníci převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Hasiči hlášení o nálezu nebezpečné látky převzali ve 14.54 hodin. Protože plechovka měla podle prvních informací obsahovat vysoce toxickou, hořlavou a ve styku s vodou výbušnou látku Fosfin Ph 3, na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Hrázní ulici v Brně a také tým chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově.

S ohledem na informace o vysoce nebezpečné látce hasiči zasahující v protichemických oblecích okolo místa nálezu vytyčili nebezpečnou zónu v okruhu zhruba 30 metrů a prostor střežili policisté. Při průzkumu v lese našli silně zkorodovanou plechovku o obsahu cca jednoho litru. Narušená nádoba obsahovala rovněž silně zkorodovanou kovovou tubu. Nález hasiči uložili do speciálního kontejneru. Ten k dalšímu zkoumání chemici HZS JmK odvezli do laboratoře v Tišnově. Do výsledku laboratorního rozboru zůstalo okolí nálezu plechovky uzavřené a policisté prostor dále střežili.

Z prvních předběžných poznatků laboratorní analýzy vyplynulo, že silně poškozená zkorodovaná plechovka byla vyrobena v bývalé NDR. Plechovka zřejmě obsahovala pesticid k hubení škůdců zemědělských plodin. Přípravek původně obsahoval silně toxickou látku na bázi fosforu, která je ale nyní téměř neúčinná. Protože se v místě nálezu podařilo zajistit celý obsah plechovky, další riziko pro životní prostředí a zdraví lidí podle chemiků nehrozí.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet