Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Zlínsku opět zasahovali po průtržích mračen

Dne 15. 8. 2011 zasáhly ve večerních hodinách podle očekávání silnější přívalové deště také část Zlínského kraje.

Ilustrační foto

Po 19. hodině dorazily silnější přívalové deště od západu do Zlínského kraje a spolu s průtrží mračen jsme zaznamenali také silnější vítr. Během krátké chvíle postoupila fronta především přes Zlínsko a voda opět způsobila problémy na řadě míst.

Na Zlínsku jsme pomoc posílali do asi dvaceti obcí a městských částí Zlína, na Vsetínsku se jednalo asi o deset obcí nebo městských částí Valašského Meziříčí. Celkově bylo vodou vyplaveno několik desítek domů, jejich částí, hospodářských nebo průmyslových objektů.

Zlínsko

19:30 Nejprve jsme vyjížděli do Otrokovic na odstranění spadlého stromu u místní pošty. Následovala série výjezdů profesionálních i dobrovolných hasičů do obcí Dolní Lhota, Pozlovice, Luhačovice, Kladná-Žilín, Zlín, Želechovice nad Dřevnicí a Lužkovice, kde voda způsobila lokální problémy. Šlo především o čerpání vody ze zaplavených sklepů a domů, o čištění ucpaných kanalizačních vpustí nebo o pročišťování toků od naplavenin. V několika případech jsme odstraňovali spadlé stromy nebo nalomené větve. U Luhačovic došlo k dopravní nehodě v důsledku tekoucí vody na vozovce, a to v místě pod kopcem na Petrůvku.

20:30 Situace např. v Želechovicích nad Dřevnicí a v Luhačovicích se dále komplikuje. Jsou hlášeny problémy s tekoucí vodou po ulicích, která se dále dostává do dalších domů a objektů. Na řadě míst zatím hasiči nezasahují a čekají na opadnutí vody, aby mohli zahájit čerpání. Žádosti o pomoc přichází i z dalších obcí na Zlínsku a seznam míst není zdaleka uzavřen. V obci Klečůvka a Velíková došlo ke splavení vody z polí, která ohrožovala garáže a hospodářská stavení. Ve Štípě jsme odstraňovali spadlý strom u ZOO.

20:35 Okolí Zlína zasáhla druhá vlna průtrže mračen během poslední hodiny. První část se mezitím dostala na Slavičínsko a Valašskokloboucko. I zde se voda dostala na silnice a zaplavovala chodníky. V některých místech došlo k pádům stromů. Zasahujeme v obci Nevšová i u obce Tichov.

Další série výjezdů míří do obcí Fryšták, Vizovice nebo Sehradice, kde došlo k zaplavení několika domů vodou. Další zásahy směřovaly do obcí Újezd, Bojkovice a znovu do Zádveřic nad Dřevnicí nebo Zlína. Stále se opakují žádosti o čerpání vody ze zaplavených sklepů nebo dalších částí domů.

21:00 Třetí vlna silnější průtrže pokračuje přes Zlínsko. V obci Lípa došlo k vytopení skladů s přístrojovou technikou. V obci Sehradice pokračovaly problémy se zvednutím hladiny místního toku, který je v těsné blízkosti hlavní průjezdní komunikace obcí.

21:30 Vlny přívalových dešťů prošly regionem a voda začíná ustupovat. Hasiči budou postupně objíždět zaplavené objekty, které budou odčerpávat. Nadále však voda komplikuje život i v dalších obcích Zlínska, aktuálně např. v obci Racková. Počet vodou zasažených domů nadále roste, a to s postupem prací hasičů v jednotlivých obcích, kdy jsou přijímány další žádosti o pomoc.

Vsetínsko

20:00 V obci Horní Bečva došlo k zaplavení domu, a to asi do výšky jednoho metru. Hasiči byli vysláni na čerpání a zabezpečení prostoru. Postupně byly hlášeny i další zasažené objekty, kam se hasiči postupně dostanou se svou technikou a pomocí.

Ve Vsetíně došlo k zaplavení silnice pod mostem z části Ohrada na obec Ústí. Oznamovatelé informovali hasiči o neprůjezdnosti a zaplavení vozidel. V obci Jablůnka došlo k ucpání místního toku, který se rozlil a voda ohrozila rodinné domy. Podobné problémy byly hlášeny i z obce Pržno, kde voda zaplavila část obce.

21:00 Problémy v obci Jablůnka nadále pokračují. Hasiči objíždí zasažené objekty, ve kterých se snaží pomáhat s čerpadly. V obci Oznice zasahují hasiči na čerpání vody v domech, v Prostřední Bečvě došlo k zahlcení kanalizací.

21:10 Situace v Jablůnce se nadále vyhrocuje. Voda neustále stoupá a v některých domech dosahuje až do výšky jednoho metru. Podle oznamovatelů hrozí vystoupání vody do výše oken v přízemí. Problémy s vodou jsou hlášeny i v dalších obcích regionu – Zašová, Ratiboř. V Jablůnce nadále pokračovala práce hasičů při čerpání zaplavených domů.

22:00 Na sídliště do obce Zubří vyrazili hasiči na pomoc před vodou, která začala zaplavovat prostory obytného domu. Voda začala stoupat po ucpání kanalizačních vpustí. Ve Valašském Meziříčí, Podlesí, vyjeli hasiči k zaplavené kotelně.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet