Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vydatné srážky opět zasáhly Přerovsko

Obyvatelé Přerovska jen pár dnů od sobotních opakujících se vydatných průtržích čelili dalšímu náporu silných bouřek v pondělí 15. 8. 2011. Profesionální i dobrovolné jednotky tak byly v nasazení od devatenácté hodiny až do následujícího dne ranních hodin.

Tísňová linka hasičů přijala mezi sedmou a osmou hodinou večerní několik desítek žádostí o pomoc s odstraňováním překážek a následků vydatných srážek okolních obcí u Kojetína. Voda opět zatopila několik sklepů, výtahových šachet a železničních podjezdu ve městě Přerov. Bohužel se srážky opět nevyhnuly několikrát během týdne záplavami postiženou obcí Všechovice u Hranic.

Jednotka požární stanice Kojetín, společně s dobrovolnými hasiči likvidovala několik desítek popadaných stromů a větví v obci Oplocany a Polkovice, ale také na okolních komunikací směřujících na Přerov a Prostějov. Komunikaci mezi Kojetínem a Troubkami zatarasilo několik popadaných stromů. Z obou stran postupně cestu uvolňovaly dvě přilehlé dobrovolné jednotky. Několik dalších stromů poté odstraňovala dobrovolná jednotka Troubky na komunikaci směr Citov. V Oplocanech jeden ze stromů zasáhnul štítovou zeď rodinného domku, naštěstí nikdo z jeho obyvatelů nebyl zraněn.

V samotném městě Přerov tak jako během sobotních průtrží vyjely nejen profesionální jednotky, tedy stanice Přerov a drážní kolegové HZS SŽDC. K pomoci a to v několika případech vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje i místní dobrovolné hasiče. Hasiči na více jak sedmi místech čerpali vodu ze zaplavených sklepů a výtahových šachet panelových domů. V některých případech situaci pouze monitorovali a následně přejížděli k dalším přibývajícím událostem ve městě.

Drážní hasiči více jak dvě hodiny čerpali vodu ze zaplaveného železničního podjezdu komunikace na Kojetín. Voda zde velmi průdce vystoupala až do nebezpečné výše pro vozidla. Silnice směr dále na Troubky byla po dobu čerpání neprůjezdná. Vydatný déšť, ale i po silné bouře neustál a až do dvaadvacáté hodiny velmi silně pršelo.

Tísňová linka hasičů krátce před půlnocí přijala informaci o velké vodní laguně u ulice 9. května, nedaleko autosalónu. Zde voda zaplavila v průmyslové části několik budou soukromé společnosti. Rozlila se na několika stovek metrů. Převážně zatopila okolní zahrady, ale nejvíce ohrožovala zmiňovanou společnost. Ve dvou budovách o rozměrech 15×30 metrů voda dosahovala na celé ploše v nejhorší dobu výšky cca 20cm. Hasiči zde museli pročistit několik ucpaných kanálových vpustí a odstranit naplaveniny v místní říčce, která pod areálem protéká. Voda postupně opadala a jednotky vyčkaly na odvodnění kanalizací a zbylé laguny odčerpaly pomocí kalových a plovoucích čerpadel. Následně opět nasadily čerpací techniku ve vodou zasažených halách soukromé firmy. Naštěstí veškeré obchodní zboží bylo na paletách a nedošlo tak k velkým škodám. Předběžný průzkum také potvrdil že i technologie na výrobu nebyla vodou zasažena.

Na místě zhruba do čtyřech hodin bude probíhat odčerpávání vody, zůstává zde místní dobrovolná jednotka, která dohlíží na nasazenou čerpací techniku a postupně odčerpává z haly a okolí vodu z vytvořených la­gun.

V obci Všechovice na Hranicku, kterou již během týdne třikrát zasáhly bleskové záplavy opět částečně postihnula voda rodinný dům, přes který v sobotu prošla metrová vlna naplavenin z polí. Obyvatelé společně ze starostou, vzhledem k vydané výstraze vydatných srážek vybudovali dopoledne provizorní hráz z pytlů s pískem. Ta také ve večerních hodinách utlumila stejný scénář valící se vody z polí a domek zasáhla v menší míře. Hasiči zde následně čerpali vodu ze zatopeného sklepa a pomohli s úklidem a čištěním částečně zasažené jedné místnosti domu.

Během večerních hodin tak jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjížděly zhruba ke čtyřem desítkám událostí spojených s vydatnými srážkami. Naštěstí nedošlo během bouřek ani zásahu hasičů k žádnému zranění. Situace se celkově uklidňovala po třiadvacáté hodině, kdy na Přerovsku přestalo pršet.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet