Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další úspěšná akce armádního SAR týmu

Dne 5. 2. 2006 v 15:20 hodin přijal operační důstojník HZS Zlínského kraje informaci a žádost zdravotnické služby o záchranu těžce zraněného muže. Ten lyžoval na svahu v lese u obce Troubky-Zdislavice na Kroměřížsku.

Muž si způsobil velmi vážnou otevřenou zlomeninu stehenní kosti v těžko přístupném terénu. Do místa jeho úrazu se není možné dostat žádnou běžnou záchranářskou technikou, ani traktorem. Nejbližší cesta od svahu je vzdálena více než tři sta metrů a jeho transport v lesnatém terénu a v hlubokém sněhu by byl zdlouhavý a náročný.

O pomoc byl požádán letecký záchranný tým SAR Armády ČR z Bochoře. Ten přiletěl do Zlína v 15:40 hod., bleskově na palubu nabral dva profesionální hasiče letecké záchranáře ze stanice Zlín a okamžitě odletěl do místa určení.

Zraněný lyžař nar. 1980, byt. Zdislavice, byl nalezen v 15:50 hod. na svahu u lesa. Oba hasiči záchranáři se společně s jedním leteckým záchranářem spustili z vrtulníku palubním jeřábem na svah i s výbavou, protože se nedalo se strojem přistát. Před příletem záchranářů byl mladý lyžař zabalen do dek a hlídán několika dalšími lyžaři. Současně s příletem armádního vrtulníku se na svah hlubokým sněhem pomalu dostala i lékařka zdravotnické služby, která pacienta odborně prohlédla. Hasiči měli s sebou kompletní lékařské vybavení, a proto mohl jeden hasič zdravotník nasadil na nohu fixační dlahu.

Zraněný mladý muž byl naložen do transportního lůžka a vytažen na palubu vrtulníku. Následně byl přepraven přímo do nemocnice v Kroměříži, kde mu byla v 16:30 hod. poskytnuta další nezbytná a odborná péče.

Letečtí záchranáři HZS Zlínského kraje byli vysazeni v 16:45 hod. ve Zlíně a akce tak byla úspěšně ukončena. V posledních třech týdnech tak jde už o třetí úspěšnou záchranu lidského života za pomoci armádního vrtulníku SAR Team z Bochoře.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet