Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V kempu Hluboký se kouřilo z karavanu

Dne 18. srpna v 9.32 hodin vyjížděli holičtí hasiči do kempu Hluboký, kde došlo k požáru karavanu. Na místě zasahovala profesionální jednotka hasičů z Holic a místní dobrovolná jednotka.

Při příjezdu hasičů na místo se z karavanu kouřilo. Nejednalo se o plamenné hoření. Uvnitř karavanu nalezli hasiči dvě tlakové lahve, které vynesli a ochladili je, aby nedošlo k případné explozi. Příčinou vzniku požáru byla závada na hadici vedoucí od tlakových lahví k lednici. Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun.

Podobný případ zaznamenali holičtí profesionální hasiči již v loňském roce, kdy došlo při rekreaci též k požáru propan butanové láhve vlivem neopatrnosti.


Rekreantům, ale i všem dalším majitelům propan-butanových láhví připomínáme důležitost správného uložení tlakových lahví a varujeme je před neodbornými zásahy do uzávěrů a před oblíbenou zkouškou těsnosti ohněm. Pro tento účel je mýdlová voda vhodnější a především bezpečnější.

Pozornost také zaslouží správné uložení tlakových lahví, ať už jde o malé „bomby“ kempinkových přenosných vařičů nebo velké lahve pro stabilní spotřebiče. Vždy je třeba skladovat je v oddělených a dobře větraných prostorách. Při umístění lahve s náplní do 15 kg v kuchyni u spotřebiče je nutno zachovat vzdálenost 1 metr nebo zajistit, aby povrchová teplota lahve nepřekročila 40 stupňů.

Dojde-li v prostoru, v němž jsou skladovány nebo na rozvod ke spotřebičům napojeny tlakové lahve, k požáru, je třeba je okamžitě odpojit, uzavřít a přemístit na místo chráněné před požárem, případně je chránit stříkáním vodou, pokud to situace umožňuje.

Vždy však zavolejte hasiče, kteří místo zajistí a po zásahu bezpečně předají majiteli.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet