Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči se strážníkem zachránili muže z Odry

Třiadvacetiletého muže, který byl zaklíněný pod jezem v řece Odře nedaleko Říční ulice, vytáhli ve čtvrtek 18. 8. 2011 večer z vody silně podchlazeného a obitého silným proudem vody ze čtyři metry vysokého jezu ostravští profesionální hasiči, zřejmě na poslední chvíli. Použili k tomu záchranné saně, hasičský opasek a lano, kterým ho doslova vyškubli ze silného proudu pod jezem.

Ilustrační foto

Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje obdrželo informaci o zachyceném muži u jezu v Odře v Ostravě-Zábřehu krátce po půl sedmé večer. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z ostravských stanic Zábřeh a Fifejdy, vybavené mj. gumovými čluny a záchrannými saněmi.

Při příjezdu k jezu byli již na místě dva strážníci Městské polici Ostrava. Jeden z nich skočil do studené vody a přeplaval ke druhému břehu, kde byl muž zachycen – zhruba dva metry od břehu. Zachytil jej a ze všech sil přidržoval, i pomocí prkna, které tam někde našel.

Muž z posledních sil volal, že již dlouho nevydrží. Hrozilo, že se utopí. Hasiči rychle nasedli do záchranných saní, dopádlovali k zaklíněnému muži, s vypětím sil jej opásali hasičským opaskem a vyškubli z jezu pomocí lana.

Muž neměl žádná zranění, ale byl velmi silně podchlazen. Hasiči jej proto zabalili do zásahových obleků a třeli jej rukama, a to až do příjezdu sanitky rychlé záchranné služby, která si jej převzala.

Z toho, co byl schopen říci, vyplynulo, že se přes jez pokoušeli dostat tři mladí lidé. Dvěma se to povedlo, zachráněnému muži nikoliv. Protože na nohách měl stažené kalhoty, není vyloučeno, že jej v proudu držely právě ony – někde se zachytil o kámen či větev.

„Okolnosti nehody může zjistit policie, my jsme se o to nijak zvlášť nezajímali. Hlavně, že jsme ho včas vytáhli,“ řekl velitel hasičského zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet