Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberecko: Během hodiny přes dvacet výjezdů

První bouřková vlna dorazila na Liberecko dnes před polednem, kupodivu se obešla bez zásahu hasičů. To už se ale nedá říci o druhé vlně, která přišla před půl čtvrtou. Jelikož bouřku s deštěm doprovázel silný vítr, většina výjezdů byla kvůli popadaným stromům přes komunikaci.

Ilustrační foto

Nejvíce bylo zasažené Liberecko, kde se do 17. hodiny stalo už 14 událostí. Popadané stromy buď částečně omezily průjezdnost komunikací nebo je uzavřely úplně. Problémy byly v Českém Dubu, Hejnicích, Frýdlantu.

Ve Frýdlantu navíc hasiči kvůli ucpané kanalizaci odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu. Směrem na Turnovsko v obci Sychrov pak strom spadl na elektrické vedení a ještě střechu chalupy. Na místě byli profesionální hasiči z Turnova a jejich kolegové ze Sychrova a Hodkovic nad Mohelkou.

Jak se bouřka stěhovala, postupně události přibývaly i v dalších částech Libereckého kraje. Zcela neprůjezdná byla například silnice z Malé Skály na Rakousy. Příčinou byly opět popadané stromy.

Podobná situace byla na Semilsku ve Slané nebo Košťálově, kde stromy spadly i na koleje u nádraží ČD. Vlaková doprava musela být pozastavena, než hasiči stromy odklidí. Zasahovali zde drážní hasiči z Liberce a jednotky z Libštátu a Košťálova. Posledním regionem, přes který se bouřka přehnala, bylo Jilemnicko. V Roztokách u Jilemnice spadl strom v zatáčce, obyvatele Jilemnice ohrožovala voda s bahnem tekoucí z polí.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet