Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I přes kontroly střechy padají dál

I přesto, že hasiči již dlouhou dobu varují a upozorňují majitele a správce objektů na nutnost úklidu střech, dochází stále k dalším nehodám. Střechy se propadly na Vsetínsku, v Pardubickém kraji, na Vysočině i v Praze.

Dne 7. 2. 2006 ve 21:25 hod. byli hasiči informováni o zřícení střechy tělocvičny v obci Janová. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s rychlým zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že pod tíhou sněhu došlo ke zřícení střechy a boční zdi obecní tělocvičny. Na střeše leželo asi půl metru starého zledovatělého sněhu, na který připadla za poslední dny nová sněhová vrstva také o síle asi půl metru. Ohledáním místa události nebyl zjištěn žádný zraněný a budova byla postupně odpojena od elektrické energie a byl zastaven přívod plynu. Před příjezdem hasičů se z tělocvičny včas evakuovalo asi patnáct mladých fotbalistů a také dvoučlenná rodina, bydlící v přístavbě tělocvičny. Budova tělocvičny byla zkolaudována v roce 1975 a hala měla rozměry 25 × 45 metrů. Podle zjištěných informací zaznamenali sportovci v podvečerních hodinách podezřelé praskání ve stropě a stěnách. Poučeni z nedávných událostí v ČR i zahraničí okamžitě přerušili trénink a pomohli s evakuací starších manželů a jejich osobních věcí z bytu. Podařilo se jim vynést i další věci a vybavení tělocvičny. Zhruba do hodiny od prvních příznaků narušení stavby se střecha i celá stěna zřítily. Celý prostor byl vymezen bezpečnostní páskou se zákazem vstupu. Místní obyvatelé se už několik dní chystali na odklizení sněhu ze střechy tělocvičny, ale své rozhodnutí odkládali.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Dne 7. 2. 2006 ve 23:47 hod. byli hasiči informováni o zřícení střechy skladu stavebnin ve Valašském Meziříčí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu místní pily došlo ke zřícení části střechy a zdi skladovací haly se stavebním materiálem. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn, a to především proto, že první náznaky narušení statiky téměř celodřevěné budovy byly zaznamenány už kolem třetí hodny odpoledne. Budova byla hlídána a její zřícení se očekávalo. Další připadající sníh ukončil čekání majitelů krátce po třiadvacáté hodině. Elektrická energie byla odpojena už odpoledne a místo bylo střeženo i po odjezdu hasičů. Ve skladu byly uloženy především desítky oken, dveří, dřevěné či dřevotřískové desky a další stavební materiál. Zřícená část budovy měla rozměr 15 × 45 metrů.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Dnes – ve středu 8. 2. v 5:50 hod. byla na Krajské operační a informační středisko HZS kraje Vysočina nahlášena bortící se střecha zemědělského objektu v obci Hojovice na Pelhřimovsku. Jednalo se o objekt o ploše cca 20 × 200 m, kde došlo k propadu střední části střešní konstrukce. V objektu bylo v době události ustájeno okolo 200 ks krav. Pod spadlým stropem zůstala 3 zvířata uvězněna – byla vyproštěna. Žádné ze zvířat nebylo zraněno. Zvířata byla evakuována do neporušených částí objektu. Poškozená část objektu byla podpěrami zabezpečena proti dalšímu zřícení. V 9:11 hodin byl objekt předán provozovateli, který si zajistí statika a další zabezpečení zvířat. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Kamenice nad Lipou a dobrovolní hasiči z Černovic.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­//

Dne 8. února 2006 v 8:45 hodin byli hasiči přivoláni do Prachovic, kde se na objektu dílny se skladištěm o rozměrech 80 × 24 m propadla celá střecha. Na místo byly vyslány jednotka profesionálních hasičů ze Seče a dobrovolná z Prachovic. V době pádu střechy uvnitř objektu, uzamčeného a přes zimu nepoužívaného, nikdo nebyl. V hale byly umístěny pouze dva stroje, majitel na místě uvedl, že ke škodě na strojích nedošlo. Ke zranění osob též nedošlo. Jednalo se o střechu z vlnitého plechu, konstrukce střechy byla z trubek a u-profilů. Majitel objektu si pomoc hasičů nežádal a dohodl se, že se s objektem nebude do příchodu jara nic provádět.
/////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­////////////////////////­///

7. 2. 2006, 20:01 hod.
Praha 20, Chodovická 2311

Jednotka HZS Praha byla vyslána k zajištění místa s padající střechou. Průzkumem na místě události bylo zjištěno, že se jedná o narušený střešní plášť objektu v délce cca 25 m zatížený tajícím sněhem, a že se v objektu již nenachází žádné osoby. Příslušníci jednotky odstranili sníh ze střechy za pomoci ženijního nářadí a za přítomnosti statika provedli kontrolu objektu.
Sdílet