Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze se srazily vlaky, lokomotiva hořela

Hasiči v Praze dnes krátce před desátou hodinou večer vyjeli ke srážce vlaků na nádraží Praha – Libeň. Srazil se zde osobní vlak s lokomotivou. K nehodě s hořící lokomotivou vyjeli postupně drážní hasiči a jednotky ze stanic 1, 3, 5 a 7.

Zásah probíhal dvěma C proudy, hasiči hasili pěnou. Okolo čtvrt na jedenáct byla nahlášena lokalizace požáru, železniční doprava v místě události byla samozřejmě zastavena.

Dle upřesňujících informací se jednalo se o srážku vlaku City Elefant a motorové lokomotivy (742330–4). Elefant má poškozený první vagon, po vykolejení narazil do sloupu, na kterém jsou zavěšeny troleje. Jednotky se postupně vracely na stanice, na místě zůstávali hasiči z Holešovic, páté stanice a drážní hasiči.

Dle upřesněných informací jelo ve vlaku přibližně 15 lidí, hlášena jsou dvě zranění cestujících, muže a ženy. Dále je lehce zraněn strojvedoucí. Požár již je uhašený, místo bylo předáno drážním hasičům a drážní inspekci. Hasiči budou dále zajišťovat místo, hlavním problémem je nafta, která uniká z lokomotivy.

Celou noc pak bude probíhat odstraňování následků nehody a zprovozňování trati. V současné době dle webu cd.cz provoz na trati odkláněn mimo dotčenou stanici, provoz bude omezen minimálně do šesti hodin ráno zítřejšího dne.

Dle mluvčího drážní inspekce, Martina Drápala, v současné době přečerpávají drážní hasiči naftu z poškozené lokomotivy. Při nehodě byla poškozena podpěra trakčního vedení – hrozí pádem – a není jisté, kdy bude provoz plně obnoven. Předběžně byla škoda odhadnuta na 13 miliónů korun (6 mil Os. vlak, 5 mil. posunovaná lokomotiva, 2 mil. trať).

Hnací vozidlo soupravy CE je mimo koleje.

05:45 – Na místě stále probíhají likvidační práce.

prahamhd.vhd.cz:

Železniční stanice Praha – Libeň leží na významné železniční trati číslo 011 Praha – Český Brod – Kolín. Po této trati jsou vedeny kromě vlaků zastávkových i vlaky vyšších kategorií až do SuperCity. Velmi významná je zde také nákladní doprava.

Čilý provoz na trati usnadňuje to, že je mezi Poříčany a Prahou – Běchovicemi trojkolejná, přičemž prostřední kolej nemá v menších stanicích a zastávkách nástupiště a využívají ji pouze vlaky, které zde nestaví.


Wikipedia.org: City Elefant

City Elefant je obchodní název pro elektrickou dvoupodlažní jednotku skládající se z elektrického vozu řady 471, vloženého vozu řady 071 a řídicího vozu řady 971 s hliníkovými vozovými skříněmi. Jednotka je určena pro dopravu cestujících v městských aglomeracích, pro stejnosměrné napájení napětím 3 kV.

Tato jednotka se v pražské příměstské dopravě stává od roku 2000 postupně nástupcem elektrických jednotek řad 451 a 452, resp. ne zcela vyhovujících prototypů jednotek řady 470.

Foto: SDH Praha – Březiněves

Sdílet