Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pod Sněmovnou hořela auta

V podzemních garážích Poslanecké sněmovny od rána zasahovali hasiči při požáru několika aut. Tři hasiči se při zásahu zranili, škody se předběžně odhadují na pět milionů korun.Aktualizace 17:40 – nové fotografie

Požár byl nahlášen v 8:17 ráno. Požár vznikl v motorovém prostoru vozu Peugeot 407 (pravděpodobně technická závada) a postupně se rozšířil na vedle stojící Octavii a VW, a na další Octavii o patro výše. Několik dalších aut bylo poškozeno sálavým teplem a zplodinami hoření. Značně poškozeny byly také samotné garáže. Uvnitř garáží bylo v době požáru padesát automobilů a škodu hasiči předběžně odhadli na pět milionů.

Na místě zasahovaly jednotky HZS Praha ze stanic 1, 2, 3 a 6. Požár byl likvidován jedním C proudem a jedním proudem tlakové vody. Přístupové cesty byly velice komplikované a orientace v prostoru ztížena vzhledem k tomu, že se u vozidel nepředpokládá přítomnost osob. Zásah dále znesnadňovala vysoká teplota. Pražští hasiči v dýchacích přístrojích postupovali po jediné přístupové cestě (točité schodiště), kdy bylo nutno sestoupit čtyři podlaží dolů. Následně pak bylo nutné vystoupit po žebříčku do druhého podlaží, kde bylo hoření nejintenzivnější. Při zásahu byli zraněni tři hasiči, kteří se propadli v nepřehledné zakouřené budově garáží. Jeden z nich spadl do hloubky 10 metrů. Všichni byli odvezeni ZZS a o jejich zraněních zatím nemáme podrobnosti. Na místo požáru se dostavil i ředitel HZS Praha plk. Gosman se svým náměstkem plk. Peškem.

Perličkou je, že ač se jedná o nedávno postavené podzemní garáže v historické budově, není zde instalováno stabilní hasicí zařízení, které by mohlo rozšíření požáru zabránit, ale pouze EPS.

Foto: Leoš Kučera a Miroslav Kosmata
Sdílet