Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči co jste dělali – ukázky historické a současné techniky

Ojedinělou přehlídku mezinárodních historických hasičských vozů a stříkaček zastoupeno Polskou, Slovenskou a Českou republikou můžou vidět návštěvníci v prostorách zahrady třineckého muzea.

Jejich pozornosti neuniknou takové exponáty, jakými budou ruční čtyřkolová stříkačka z roku 1920 či dokonce ruční dvoukolová sundavací stříkačka z roku 1887 ze soukromého Hasičského muzea v Českém Těšíně od majitele Josefa Jendřišáka. Za Českou republiku se dále představí ruční koněspřežné stříkačky z 30. let 20. století z Nebor a Návsí. Ke starším exponátům bude patřit i ruční stříkačka z Gutů. Hasičský sbor ze Slovenska bude zastoupen požární stříkačkou PS8 Smejkal 36. Polsko přiveze širokou škálu historické i současné techniky, zastoupené např. motorovými a ručními stříkačkami z období před 2. světovou válkou, automobily používané v 60. až 80. létech a soudobou techniku s plným vybavením.

Velkou atrakcí bude nejen pro hasičské odborníky, profesionály a dobrovolníky, ale i pro laickou návštěvnost a také pro malé i velké kluky – Servisní, zásahový a záchranářský robot „HARDY“, který představí Strojírny Třinec, a.s. ve spolupráci s Hasičským záchranářským sborem Třineckých železáren, a.s. Robot „HARDY“ byl vyvinut a vyroben v rámci projektu, který byl realizován za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu. Více podrobností o tomto robotu se návštěvník nejen dozví, ale i uvidí přímo na místě.

O robotu je již rovněž připraven článek do nedělní techniky serveru POŽÁRY.cz, Hardy je ve frontě a čeká na tu „svou“ správnou neděli.

Netradiční hasičskou akci v sobotu navštíví řada mužů, kteří ve svém pracovním či volném čase bojují s ohněm, tak i pro ně to bude milé setkání, kde si zavzpomínají a předají informace.

Myšlenka uspořádat setkání hasičských sborů nebyla jenom muzea, ale nadchla i starostu dobrovolných hasičů z Třince – Dolní Lištné Kazimíra Lipku, který se dobrovolnému boji s ohněm věnuje už více než 50 let. Podle něj mohl být hasičem v dřívějších dobách téměř každý, dnes už je to záležitost velmi profesionální, protože hasič je zároveň záchranářem, což vyžaduje nejen perfektní fyzickou kondici, ale také patřičné vzdělání.

Samozřejmě na této akci nesmí chybět Hasičský záchranářský sbor Třineckých železáren, a.s., který připraví pro mladší návštěvníky atrakci v podobě zvedací plošiny. Návštěvníci se u železárenských profesionálních hasičů dozvědí spoustu zajímavých a odborných informací.

Nejen hasičské atrakce jsou připravené pro malé účastníky. Třinecké muzeum pro ně přichystá dětskou dílnu, kde si vyzkouší zpracování vlny (plstění), ze Slovenska přejede dráteník, který svou zručností předvede, jak se s drátů dají udělat okouzlující výrobky. V pozadí nebude ani pernikářka, ta má pro děti napečené perníky, které si samy vyzdobí a své dílko si můžou odnést nebo sníst. Kdo rád maluje, tak si vytvoří malůvku na skle pod odborným dohledem známého regionálního malíře na sklo.

Během dne také vystoupí několik vynikajících hudebních a folklórních souborů, a to Trvalá náhoda z Českého Těšína, Bandjeez z Frýdku Místku, Tyrka folklórní soubor z PZŠ Oldřichovice a talentované třinecké zpěvačky ze ZUŠ a Tereza Anna Mašková. Z Hradce Králové nám přijede zahrát staré písně flašinetář v dobovém kostýmu. Pro návštěvníky je připraveno bohaté občerstvení.

U příležitostí této akce bude slavnostně zahájená výstava pod názvem „Hasiči co jste dělali – pohled do hasičské historie“, expozice bude pro veřejnost zpřístupněná v Malé výstavní síni od 26. srpna do 20. listopadu 2011.

Doufáme, že tato akce zpestří a zpříjemní dětem, rodičům, přátelům, hasičům, ale i dospělým poslední víkend o prázdninách a naladí je na příjemnou strunu.

Eva Zamarská
vedoucí Muzea Třineckých železáren a města Třince

Sdílet