Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Zlínsku spadly další střechy

Váze sněhu podlehla střecha velké haly v Zádveřicích – Rakové a střecha lehké haly v Biskupicích. Série bortících se střech tak i nadále pokračuje.

Dne 8. 2. 2006 v 10:36 hod. byli hasiči informováni o zřícení střechy haly v Zádveřicích – Rakové. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem, která se zrovna přesunovala z hlášeného poškození rodinného domu ve Zlíně na ul. Mokrá. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že pod tíhou sněhu došlo ke zřícení čtyř velkých střešních segmentů skladovací haly v místním zemědělském družstvu.

Hala se zřítila pod náporem těžkého sněhu a několika zaměstnancům se podařilo opustit halu asi deset minut před zřícením jednotlivých střech. Pro vyloučení zranění osob pod krytinou byl na místo povolán i policejní pes, který objekt pod troskami prohlédl, ale nikoho nenalezl.

Střechy segmentů se zřítily na zaparkovaná osobní a nákladní auta, která byla značně poškozena. Místo bylo vyhrazeno proti vstupu nežádoucích osob a statik rozhodne o dalším postupu. V hale byla zničena nebo poškozena čtyři osobní auta, tři nákladní auta, včetně přívěsů a zemědělské stroje. Střecha objektu představovala plochu asi 60 × 20 metrů, rozdělenou do čtyř polí. Hasiči zároveň zakázali vstup i do vedlejší a novější haly, která může představovat riziko pro zaměstnance.

O pár hodin dříve, v 07:11 hod., byli hasiči informováni o zřícení střechy haly v Biskupicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jedním zásahovým vozidlem a později i vysokozdvižnou plošinou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že pod tíhou sněhu došlo ke zřícení střechy lehké montované haly v areálu bývalého zemědělského družstva.

Hala se zřítila už v nočních hodinách a zaměstnanci to zjistili až po ranním příchodu do firem. Prohlídkou celého areálu bylo zjištěno, že jsou zde nejméně další dvě lehké montované střechy jiných objektů, které se prohýbají pod náporem sněhu a hrozí jejich zřícení.

Hasiči s výškovou technikou pomohli s částečným snížením zatížení střech, protože je pod nimi uskladněna drahá zemědělská technika. Další opatření na úklid sněhu ze střech je už věcí samotných majitelů. Ani při této události nebyl nikdo zraněn. Zřícená střecha haly měla rozměr 10 × 40 metrů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet