Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva dopolední požáry aut v okolí Slušovic na Zlínsku

Dne 24. 8. 2011 vyjížděli dopoledne profesionální i dobrovolní hasiči na pomoc po dvou hlášených požárech aut v okolí Slušovic.

08:51 – Hrobice – Březová

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela se dvěma cisternami, posílena o jednotku dobrovolných hasičů ze Slušovic, na hlášený požár nákladního auta u Hrobic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru nákladního kontejnerového vozu zn. Škoda.

Řidič za jízdy zjistil požár auta, s vozem zastavil u krajnice a stačil pouze vystoupit. Na pomoc a hašení požáru byli povoláni hasiči. Jako první na místo dorazila jednotka dobrovolných hasičů ze Slušovic, která rychle připravila vysokotlaké vodní vedení a požár kabiny lokalizovala. Postupně se jednotce podařilo požáru uhasit a zabránit jeho dalšímu rozšíření.

Po příjezdu profesionálů byl vůz překontrolován termokamerou k odhalení případných skrytých ohnisek. Zničená kabina byla postupně ochlazována. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Na místo dorazila také hlídka policie, která regulovala dopravu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič vypověděl příběh o jízdě a o vzniku požáru. Vyšetřování ukázalo na problém v okolí výfukového potrubí, od kterého se vznítily textilní hořlavé materiály v blízkosti. Způsobená škoda byla odhadnuta asi na 50.000 Kč, hasičům se zásahem podařilo uchránit další majetek asi za 20 tis. Kč.

09:38 – Slušovice – Trnava

Jednotky z prvního požáru se při vracení na základny přesunuly na další hlášený požár v blízkosti Slušovic. Tentokrát se jednalo o požár dodávky zn. Ford Tranzit. Znovu hořelo v motorovém prostoru, ale tentokrát se podařilo proti začínajícímu požáru úspěšně zasáhnout pomocí ručního přenosného hasicího přístroje. Na místě totiž zastavil projíždějící nákladní automobil, jehož řidič ochotně poskytl svůj hasicí přístroj.

Po dojezdu hasičů bylo místo požáru překontrolováno k zabránění případného rozhoření a částečně byl prostor motoru dohašen i ochlazen. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. I v tomto případě vyšetřování ukázalo na technickou závadu, jejíž přesné stanovení bude určeno po odtahu do servisu. Způsobená škoda byla odhadnuta v řádech desítek tisíc korun. Při události nebyl nikdo zraněn.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet