Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár oleje v hale

K rozsáhlému požáru oleje v hale na ekologické zpracování a likvidaci autovraků dnes hasiči vyjížděli do podniku ve Vídeňské ulici v Brně-Přízřenicích.

Ilustrační foto

Požár byl ohlášen ve 13.46 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek z haly stoupal až třicet metrů vysoký sloupec černého dýmu, celý prostor byl silně zakouřený a hrozilo rozšíření požáru do okolí, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K likvidaci požáru vyjely jednotky HZS JmK ze stanic v Bauerově, Lidické, Točné ulici v Brně a v Židlochovicích, jednotka hasičů Správy železniční dopravní cesty v Brně a dobrovolná jednotka z Brna-Bohunic.

V hale hořel olej v záchytné jímce a oheň ještě před příjezdem požárních jednotek hasili pracovníci podniku proudem z místního hydrantu. Hasiči zasahující v dýchací technice po odpojení haly od el. proudu proti plamenům nasadili dva vodní proudy s pěnidlem. Oheň se ve 14.06 hodin podařilo dostat pod kontrolu a za další hodinu zlikvidovat. Okolí požářiště hasiči zkontrolovali termokamerou a ochladili. Protože z hořící jímky začal během hašení do okolí a mimo halu vytékat olej a směs ropných látek s použitým hasivem mohla uniknout do kanalizace a do půdy, úniku do životního prostředí pracovníci firmy spolu s hasiči bránili hrázkami ze sorbentu a textilních sorpčních zábran.

K ekologické likvidaci směsi téměř 1000 litrů směsi vyteklého oleje a hasiva byli povolání pracovníci sanační firmy. Při požáru nebyl nikdo zraněn, oheň poškodil zařízení, elektroinstalaci a technologii haly. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 200 tisíc korun. Oheň zřejmě způsobila nedbalost při práci s elektrickou bruskou.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet