Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Budeme hasiči,“ říkaly děti po kurzu

Jak správně ohlásit mimořádnou událost, jak si zabalit evakuační zavazadlo nebo jak správně a bezpečně zacházet s ohněm – to jsou dovednosti, které už na jedničku zvládají kluci a holky z různých částí Libereckého kraje.

Vše se naučili na prázdninovém kurzu pro děti s vadami řeči v prostorách oddělení dětské psychiatrie liberecké nemocnice. Po dvě odpoledne se děti v rámci Preventivně výchovné činnosti setkaly s libereckými hasiči, kteří pro ně připravili poutavý program. První část programu se odehrála v zahradě oddělení dětské psychiatrie, kam přijeli příslušníci odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení a odboru stavební prevence. Děti si rozdělili na tři skupinky a ty pak obcházely jednotlivá stanoviště. Na každém místě si všichni dohromady povídali na dané téma a hravou formou se učili reakce na mimořádné události.

Druhá část kurzu proběhla včera na požární stanici libereckých hasičů v Šumavské ulici. Děti si nejprve prohlédly operační středisko a pak samozřejmě navštívily tolik očekávané garáže hasičů s veškerou technikou. Hasiči jim předvedli venku i automobilový vysunovací žebřík. Bezesporu největším zážitkem byla projížďka obojživelným pásovým vozidlem Hägglunds, které pravidelně zasahuje na Liberecku při velké vodě. Jízda v „pásáku“ mnohé děti učarovala natolik, že odcházely s předsevzetím, že jednou rozhodně budou hasiči.

Preventivně výchovný program ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec a.s., pracovníky Dětského psychiatrického oddělení KNL a dobrovolnickým centrem Dobromysl se konal letos podruhé a rozhodně ne naposledy. „Od října předpokládáme uskutečňovat tyto programy nadále i pro děti s psychickými poruchami, které jsou na oddělení časově umísťované,“ potvrdila kpt. Mgr. Michaela Stará z pracoviště ochrany a přípravy obyvatelstva HZS Libereckého kraje.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet