Sobota 21. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční bouřka se prohnala republikou

V noci se velkou částí naší republiky prohnala mohutná bouřka. V souhrnné zprávě z postižených krajů naleznete podrobnější informace, které neustále aktualizujeme.

Ilustrační foto

Jihočeský kraj

První událost související s bouřkou, která přešla přes území Jihočeského kraje v noci ze středy na čtvrtek, zaznamenalo Operační středisko HZS Jihočeského kraje krátce před jednou hodinou ranní.

Bouřka zasáhla zejména severní oblast Jižních Čech, nejvíce práce měli hasiči na Písecku a Táborsku.. K šesté hodině ranní hasiči evidují v souvislosti s bouřkou celkem 27 událostí, z nichž se ve 23 případech jedná o odstraňování spadlých stromů. Výjezdy na popadané stromy byly ve většině případů vícečetné, při těchto zásazích jednotky odstranily přibližně 90 padlých stromů. V ostatních případech se jednalo o čerpání vody a na Písecku v obci Horosedly vyjížděli hasiči k čištění česel rybníka.

K mezi šestou a osmou hodinou ranní hasiči vyjeli k dalším pěti událostem, ke kterým došlo v důsledku noční bouřky. Ve všech případech se jedná o popadané stromy. Z toho ke 4 událostem došlo na Písecku. Tam v obci Líšnice vyjela jednotka HZSP SŽDC k dopravní nehodě vlaku, který narazil do stromu padlého na kolejiště. Nehoda se obešla bez zranění. V obci Milevsko padl strom na 3 osobní automobily, i tato nehoda se obešla bez zranění. Další stromy byly odstraňovány v obci Žebrákov a Svatonice. V jednom případě vyjela jednotka do obce Studená na Jindřichohradecku, kde odstranila 4 padlé stromy.

Závěr: Během noční bouřky na území Jihočeského kraje hasiči evidují k osmé hodině ranní celkem 32 událostí, z toho se ve 28 případech jedná o odstraňování padlých stromů. Nejvíce událostí je evidováno na Písecku, kde jednotky vyjížděly celkem 12 x k popadaným stromům, 2 x na čerpání vody a 1 na čištění česel rybníka.

Lenka Křížová HZS Jihočeského kraje

Plzeňský kraj

V souvislosti s noční bouřkou zaznamenali hasiči v Plzeňském kraji v noci z 24. na 25. srpna 2011 (do 7.00 hodin) 50 výjezdů, kdy čerpali vodu ze zatopených sklepů a domů a 45 případů, kdy vyjížděli k odstraňování překážek z komunikací. Nejhorší situace byla na jižním Plzeňsku a přímo v Plzni.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji hasiči vyjížděli pouze ke třem případům spadlých stromů na komunikaci. K jejich odstranění použili motorové pily a během chvíle byly neprůjezdné silnice opět bez překážek . V jednom případě hasiči ze Žamberka odstraňovali ze silnice dřevěný sloup, jenž sloužil jako čapí hnízdo a bouřka ho smetla k zemi.

Liberecký kraj

Přívalové deště se silným nárazovým větrem opět dorazily do Libereckého kraje. Hasiči zasahovali do dnešního rána na více než dvaceti místech. K první události v souvislosti s velkou vodou vyjeli 1:56 hodin do Zákup na Českolipsku, kde odčerpávali vodu ze zatopeného sklepa. Podobná práce na ně čekala v obci Kravaře nebo Sosnové. Velké procento zásahů bylo i k popadaných stromům – např. v Horní Libchavě nebo Doksech.

K čerpání vody na Liberecku došlo 2:24 hodin ve Frýdlantu, kde kvůli ucpané kanalizace tekla voda do chodby a garáže domku. Na některých místech ve Frýdlantu hasiči odčerpávali až půl metru vody. Popadané stromy omezily jízdu na komunikacích v Hrádku nad Nisou nebo Pěnčíně.

Velké problémy vznikly na Semilsku, kde byla dokonce kvůli popadaných stromům uzavřena komunikace II/288 z Bozkova na Podspálov. Šlo o desítky spadlých a prověšených stromů, které nebylo možné najednou odstranit. O kalamitním stavu byl informován správce komunikace. V této lokalitě stromy zatarasily i železniční trať na Tanvald, na místě zasahovali liberečtí drážní hasiči.

Středočeský kraj

V souvislosti s deštěm provázeným bouřkou, který se v noci ze středy na čtvrtek 25. 8. 2011 přehnal přes Berounsko, vyjížděli profesionální hasiči celkem pětkrát. Většinou se jednalo o polámané stromy, které spadly na silnici nebo na elektrické vedení.

por. Ing. Milan Provazník HZS STČ ÚO Beroun

Kraj Vysočina

Zatopené sklepy, neprůjezdné komunikace a na některých místech dokonce i kroupy. Takto vypadla Vysočina po bouřce, která od včerejších odpoledních hodin až do rána sužovala náš kraj. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině u pětapadesáti událostí. V převážné většině případů odstraňovali popadané stromy z komunikací a čerpali vodu ze zatopených sklepů. Nejvíce bylo bouřkou zasaženo Jihlavsko. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění osob.

Hlášení o první události přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 18:30 hod z Havlíčkobrodska. V okolí Přibyslavi popadalo několik stromů a místní komunikace pokryla vrstva bahna.

Nejvíce škod ale bouřka napáchala na Jihlavsku – 38 výjezdů. Hasiči odstraňovali stromy z komunikací například u Stonařova, Třeště nebo Řídelova. Na ulici Nerudova v Třešti čerpali hasiči vodu z několika zatopených sklepů domů. V obci Řásná musely jednotky odstraňovat následky silného deště hned osmkrát.

Situace v kraji se uklidnila okolo jedenácté hodiny večer. Bouřka potom Vysočinu zasáhla znovu před půl třetí ráno. V 02:38 hod vyjeli třebíčští profesionální hasiči na ulici L. Pokorného v Třebíči. Z místa byly nahlášeny dva zatopené bagry u řeky Jihlavy. Průzkumem bylo zjištěno, že došlo vlivem zvýšené hladiny k částečnému zatopení bagrů. V průběhu časného rána odstraňovali hasiči stromy například u Druhanova, Herálce nebo Pohledu.

V 04:31 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod do Břevnice, kde narazil osobní vlak do stromu, který spadl na koleje. Událost se naštěstí obešla bez zranění.

Celkem události: 55

Havlíčkobrodsko: 12

Jihlavsko: 38

Pelhřimovsko 2

Třebíčsko 1

Žďársko 2

Karlovarský kraj

V souvislosti s bouřkou zaznamenali hasiči v Karlovarském kraji ve středu večer devatenáct výjezdů. Osmkrát zasahovali při odstranění popadaných stromů přes silnice, například v Aši, u Skalné, Staré Role či v Děpoltovicích. V Oloví, Vřesové či Horním Slavkově pak odčerpávali vodu ze sklepních prostorů, v Hroznětíně pak museli postavit hráz z pytlů s pískem, aby zabránili zatékání vody do domu.

K jedinému požáru během bouřky vyjížděli hasiči v Karlových Varech, požár elektroinstalace v domě se ale nepotvrdil. První událost jsme zaznamenali před devátou hodinou večer, poslední pak před půlnocí. Na likvidaci následků bouřky se podílelo třináct jednotek profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů.

Sdílet