Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči zasahovali u nočního požáru návěsu na Novojičínsku

Dnes 25. 8. 2011 krátce po třetí hodině ranní vyjeli moravskoslezští hasiči k požáru nákladního automobilu s návěsem na rychlostní komunikaci R48 v obci Sedlnice.

Po příjezdu na místo zjistili, že hoří podvozek – pneumatiky návěsu kamionu, který převážel nový stavební stroj od výrobce k zákazníkovi do Polska. Hasiči ihned zajistili místo zásahu a zahájili hasební práce.

Ještě před příjezdem se snažil řidič kamionu požár uhasit sám. Ale ani ruční hasicí přístroje, které mu zapůjčili kolem jedoucí řidiči poté, co vypotřeboval své, k likvidace hořících pneumatik nestačily.

Na místě zasahovali hasiči HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Nový Jičín a hasiči sboru dobrovolných hasičů obce Příbor. Požár se podařilo zlikvidovat za necelou hodinu po nahlášení.

Škoda požárem způsobená byla vyčíslena na 250 tisíc korun. 200 tisíc byla škoda na návěsu a 50 tisíc na přepravovaném stroji). Příčinu na místě zjišťovali vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. S největší pravděpodobností byla příčinou požáru technická závada brzdového systému návěsu a následné tření vedlo k zahřívání disku kola a následnému vznícení pneumatiky.

Požár se před příjezdem hasičů rozšířil na sousední pneumatiky, elektroinstalaci, měchy pérování a částečně i na přepravovaný stroj. Díky včasnému zásahu hasičů se podařilo zabránit dalším škodám ve výši 6,4 milionů korun.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet