Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil MB Sprinter KLF 1000

Profesionální hasiči ze stanice v Českých Budějovicích jezdí od konce loňského roku k zásahům s novým RZA s nástavbou rakouské firmy Rosenbauer, které jim dodala společnost DIK Consulting.

Podvozek

Jedná se o dodávkový automobil Mercedes Benz Sprinter 516 CDi o rozvoru 3 665 mm, poháněný čtyřválcovým naftovým motorem o výkonu 120 kW při 3800 ot./min. Vozidlo s ním dosahuje maximální rychlosti 130 km/h. Kabina je tovární, čtyřmístná, ocelové konstrukce.

Nástavba

V nástavbě instalována polyethylenová nádrž na vodu o objemu 1000 litrů. Je vybavena přepadovým systémem s ochranou proti přetlaku a podtlaku a elektrickým indikátorem výšky hladiny. Cisterna je elektricky vyhřívaná.

Čtyřstupňové odstředivé vysokotlaké požární čerpadlo Rosenbauer H5 je uchyceno na rámu podvozku. Je poháněno kardanovou hřídelí z přídavného pohonu převodovky.

Čerpadlo dosahuje výkonu 150 litrů z minutu při 35 barech. K dispozici je zde rovněž vysokotlaký pěnový přiměšovač.

Hadicový naviják je umístěn v zadní části nástavby a umožňuje zásah vodou a pěnou. Naviják je vybaven brzdou a klikou pro navíjení hadice. Ta je tvarově stálá o délce 60 m s vnitřním průměrem 25 mm. Na konci hadice je připojena pistolová proudnice „Ergo Ne-Pi-Ro“, a pěnový nástavec.

foto: DIK a HZS JHČ

Sdílet