Pátek 10. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Začíná kampaň Bezpečné cestování

Dne 9. 2. 2006 byla slavnostně odstartována preventivní informační kampaň „Bezpečné cestování“, kterou organizuje Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve spolupráci s firmou České dráhy, a.s. a Dopravním podnikem hl. m. Prahy, a.s.

Cílem této kampaně je zvýšit informovanost občanů cestujících v prostředcích hromadné dopravy a prohloubit jejich povědomí o možných nebezpečích a správném jednání v případě ohrožení nebo krizové situace.

V rámci kampaně bude umístěno několik tisíc informačních materiálů na reklamní a nereklamní plochy v autobusech, tramvajích, metru, ve vlacích a v prostorách vlakových nádraží Českých drah a čekárnách městské hromadné dopravy.

Kampaň „Bezpečné cestování“ je zatím realizována v prostorách a prostředcích hromadné dopravy v Praze, cestující vlakových souprav se s kampaní setkají i na jiných místech republiky. Na základě ohlasů občanů a vyhodnocení této pilotní části projektu se pak bude kampaň rozvíjet i v dalších velkých městech v ČR.

V první fázi kampaně budou občané vizuálně poutavou a zároveň obecně srozumitelnou formou upozorňováni na to, jak se chovat v případě mimořádné události a jak volat na linku tísňového volání 112. V měsíci březnu pak bude kampaň doplněna o další témata – co dělat při požáru v soupravě, co dělat s podezřelým zavazadlem, jak chránit dýchací cesty v případě požáru nebo hustého kouře.


„Jedním ze základních úkolů Hasičského záchranného sboru ČR je předcházet možnému ohrožení životů, zdraví a majetku občanů, proto jsme také iniciovali tuto informační kampaň „Bezpečné cestování“. Musíme působit preventivně, protože pokud jsou občané informovaní a dostatečně poučení, pokud vědí, co jim hrozí a jak mají v případě krize jednat, tak se významně zmírňují i případné negativní následky a usnadňuje se řešení jakékoliv mimořádné události, ať se již jedná o požár, dopravní nehodu či teroristický útok,“ říká generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán.

Za České dráhy se ke kampani vyjádřil ředitel odboru komunikace ing. Zbyněk Honys: „České dráhy mají jedinou prioritu při poskytování služeb svým zákazníkům, a to je maximální spokojenost při cestování vlaky Českých drah. K tomu neodmyslitelně patří i vědomí toho, že způsob dopravy, který si vybrali, je bezpečný. Proto jsme přivítali tuto možnost, spolupodílet se na edukativní kampani „Bezpečné cestování“, která má preventivní charakter. Zároveň doufám, že příležitostí vyzkoušet informovanost našich cestujících, jak postupovat v krizových situacích, bude v praxi co nejméně.“



Bezpečnostní ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s. Dr. Antonín Fedorko pak konstatuje: „Trvalým cílem dopravního podniku je, již po celou řadu let, bezpečná přeprava cestující veřejnosti. Jde nám o to rychle, přesně podle jízdních řádů přepravit cestující z jednoho místa na druhé a zabezpečit přestup na další spoje. Jde také o to, aby se cestující cítil v metru a v ostatních prostředcích MHD bezpečně, aby se nebál, že bude ohrožen na životě, či zdraví, aby se nebál, že bude okraden, napaden a ani jinak obtěžován. Proto kampaň "Bezpečné cestování“ nejen vítáme, ale aktivně se jí zúčastníme. Nejenom tím, že budeme nositeli této propagační kampaně, že letáky budou a vlastně od začátku tohoto týdne již jsou umístěny ve vozech metra, v autobusech i vlacích tramvají. Provozní personál Dopravního podniku se bude maximální měrou věnovat seznamování a propagaci tísňového volání linky 112. Považujeme to za nemalý příspěvek celé kampani, která bude probíhat v letošním roce. "


Kampaň „Bezpečné cestování“ prozatím není časově omezena, část informačních materiálů navíc zůstane trvale umístěna na viditelných místech v prostorách a prostředcích hromadné dopravy.

Více informací o celém projektu „Bezpečné cestování“ a také o zásadách správného chování při nejrůznějších druzích mimořádných událostí naleznete na www.mvcr.cz/…necestovani/

por. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet