Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Integrované bezpečnostní centrum je od počátku roku 2011 v „ostrém“ provozu

V Moravskoslezském kraji byla dokončena výstavba ojedinělého objektu. Objektu Integrovaného bezpečnostního centra (IBC), které bylo počátkem roku 2011 uvedeno do ostrého provozu.

Díky spolufinancování z prostředků Strukturálních fondů Evropské unie (Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS II – Moravskoslezsko) se podařilo v Ostravě vybudovat ojedinělé pracoviště. Pracoviště, které je unikátem nejen v České republice, ale i v Evropě.

A co to všechno znamená pro občany Moravskoslezského kraje? Do IBC jsou svedena volání na tísňová čísla z území celého Moravskoslezského kraje. Svou činnost ukončilo Centrum tísňového volání v Ostravě a všechna další operační střediska hasičů, zdravotnické záchranné služby a Policie ČR v Moravskoslez­ském kraji.

Z jediného místa v Moravskoslezském kraji jsou předávány pokyny k výjezdu záchranných a zásahových jednotek do všech stanic a sídel hasičů, záchranky a Policie ČR v kraji. Ti k zásahům vyjíždějí ze svých stanic stejně jako doposud. Jejich práce a činnost na místě zásahu je nyní řízena a koordinována z jediného společného prostoru z IBC.

Stejně jako dříve v CTV Ostrava, tak i v novém IBC všichni dispečeři spolupracují ve společném dispečerském sále. K dispozici mají tu nejmodernější technologii a špičkovou informační podporu k tomu, aby rychle a účinně zvládli všechny malé případy, ale i velké havárie, mimořádné události a krizové situace na území celého Moravskoslezské­ho kraje.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje v IBC získali špičkové pracoviště na světové úrovni, které jim poskytuje garanci bezpečného života a bezpečných domovů v Moravskoslez­ském kraji.


ČTĚTE náš unikátní článek: IBC počítá dny do zahájení zkušebního provozu


Jaká pracoviště jsou umístěna v objektu IBC Moravskoslezského kraje? Kromě srdce celého objektu – krajského centra tísňového volání, zde nalezli místo také záchranáři zdravotnické záchranné služby, kteří se sem již na podzim 2010 přestěhovali ze svého výjezdového střediska na Varenské ulici a strážníci Městské Policie Ostrava.

Ti v nové budově získali prostory pro své ředitelství a oddělení školení a výcviku, sídlící na Hlubinské ulici. Byla zde umístěna také nová služebna městské policie pro oblast centra města a oddíl prevence Městské policie Ostrava. Prostory IBC poskytují také zázemí a pracoviště pro orgány krizového řízení Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostrava.

Text: Ing. P. Faster, HZS MSK

Sdílet