Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství světa v požárním sportu letos ve Spolkové republice Německo

Ve dnech 31. srpna – 5. září 2011 proběhne v německém Cottbusu již sedmé Mistrovství světa v požárním sportu.

Na mistrovství světa se již tradičně bude závodit ve čtyřech disciplínách: běhu na 100 metrů s překážkami, divácky velmi atraktivní disciplíně výstupu do 4. podlaží cvičné věže, štafetě 4 × 100 metrů s překážkami a královské disciplíně požárním útoku.

Všech deset závodníků bylo do reprezentace, vedené trenéry Josefem Pěnčou a Ivanem Resslerem, nominováno na základě svých dlouhodobě vynikajících sportovních výsledků.

Čeští reprezentanti sklízejí na mezinárodních soutěžích v požárním sportu již tradičně velké úspěchy. Na posledním světovém šampionátu v požárním sportu, které v roce 2010 hostil ukrajinský Doněck, skončila česká reprezentace na celkovém druhém místě. Česká reprezentace také obsadila celkové druhé místo na XIV. Mezinárodní hasičské soutěži – „hasičské olympiádě“, kterou v roce 2009 hostila Ostrava.

Již od počátku pořádání světových mistrovství se reprezentanti České republiky drželi vždy na prvních místech. Na 1. mistrovství světa, které se konalo v roce 2002 v Moskvě, obsadilo české družstvo v konkurenci 21 států čtvrté místo a v disciplíně požární útok získalo stříbrnou medaili. Na 2. mistrovství světa v Minsku o dva roky později (2004) byla česká reprezentace celkově třetí a získala titul mistra světa v požárním útoku. Triumf slavil český tým v roce 2005, kdy na II. mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v Ostravě v absolutním pořadí zvítězil, když např. v disciplíně požární útok vytvořil nový světový rekord. Toto celkové vítězství české družstvo zopakovalo na III. otevřeném mistrovství Evropy hasičů a záchranářů, které se po odmítnutí Budapešti konalo v roce 2007 znovu v Ostravě. Češi porazili favorizované družstva z Ruska, Běloruska i Ukrajiny a získali zlaté medaile v obou kolektivních disciplínách – požárním útoku a štafetě 4× 100 m s překážkami. A protože také ve zbývajících dvou disciplínách se Češi drželi v popředí, stali se absolutními mistry Evropy v požárním sportu a obhájili tak triumf z roku 2005.

Tyto úspěchy jsou o to cennější, že na rozdíl od některých zahraničních reprezentací se čeští hasiči – reprezentanti nevěnují výhradně požárnímu sportu a i nadále plní své další úkoly v rámci HZS ČR.

Požární sport má v českých zemích velkou tradici. Poprvé se čeští hasiči zúčastnili mezinárodního klání v požárním sportu již v roce 1968. O dva roky později – v roce 1970 – byl požární sport zaveden jako součást odborné přípravy pro všechny profesionální hasiče v celém Československu. V tomtéž roce se v Ostravě uskutečnilo první celostátní mistrovství republiky v požárním sportu. Požární sport dnes není jen součástí tělesné přípravy příslušníků hasičských záchranných sborů, ale tradiční sportovní klání, kde výkony mnohdy snesou srovnání s profesionálními sportovci. Požárnímu sportu se v České republice věnuje na 7.000 týmů všech kategorií a věkových skupin, fanouškovskou základnu tvoří více než 320.000 členů hasičských spolků a sdružení.

Webové odkazy k mistrovství:

www.interfiresport.com a www.feuerwehr-cottbus.de

Mistrovství světa se zúčastní sportovní delegace složená z těchto příslušníků HZS ČR:

Vedoucí sportovní delegace

  • Ing. Zdeněk Nytra HZS Moravskoslezského kraje ředitelství HZS kraje

Člen delegace

  • Ing. Jiří Rosenkranz MV-generální ředitelství HZS ČR
  • Ing. Jaroslav Novotný MV-generální ředitelství HZS ČR

Rozhodčí

  • Ing. Tomáš Lefner HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava
  • Bc. Pavel Marschal HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Hradec Králové

Vedoucí družstva

  • Emil Dopirák HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice

Trenéři družstva

  • Josef Pěnča HZS Jihomoravského kraje územní odbor Blansko
  • Ivan Ressler HZS Zlínského kraje územní odbor Uherské Hradiště

Závodníci

  • Karel Ryl HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava
  • Bc. Jakub Pěkný HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava
  • Kamil Bezruč HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava
  • Pavel Krpec HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Ostrava
  • Ing. Michal Staněk HZS Moravskoslezského kraje územní odbor Karviná
  • Jindřich Harasimovič HZS Plzeňského kraje územní odbor Plzeň
  • Milan Netrval HZS Plzeňského kraje územní odbor Domažlice
  • Jan Hopp HZS hl. m. Prahy požární stanice Krč
  • Martin Stuchlík HZS kraje Vysočina region Jihlava
  • Petr Mařan HZS Královéhradeckého kraje územní odbor Jičín
Sdílet
Přiložené soubory
wm_plakat.pdf zobrazit online PDF 2 MB