Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu

Dne 10. února 2006 v 15:05 hodin byl na operační středisko hasičů oznámen požár rodinného domu ve Svojanově u Moravské Třebové. Na místo události operační důstojník ihned vyslal profesionální jednotku hasičů z Moravské Třebové a dále povolal jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města, Městečka Trnávka, Borušova a Jevíčka.

V době požáru v objektu nikdo nebyl a plameny byly zpozorovány až ve chvíli, kdy došlo k prohoření stropu nad kotelnou. Požár se snažil před příjezdem hasičů likvidovat soused, ale při hašení se nadýchal jedovatých zplodin a přivolaná zdravotnická záchranná služba ho převezla do nemocnice.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 16:20 hodin. Zcela zlikvidován byl v 19:10 hodin. Podle slov vyšetřovatele hasičů bylo ohnisko požáru v kotelně na tuhá paliva v I. nadzemním podlaží. Hasičům komplikoval hašení i fakt, že v dílně, která byla vedle kotelny, byly tři kanystry s benzinem a jedna propan-butanová láhev (10kg), ze které unikal hořící plyn. Plameny stačily poškodit dřevěné stropy, krovy, střešní krytinu. Dále bylo poničeno nářadí, ale i domácí stroje a stavební materiál (dům se průběžně rekonstruoval). Kouř a saze poničily i vybavení obytné části domu.

Příčina vzniku požáru není známa a vyšetřovatel hasičů spolu s policisty bude i během víkendu zjišťovat, proč k požáru došlo. Škoda, která vznikla požárem, byla předběžně stanovena na 900 tisíc korun. Hasiči se v 19:21 hodin vrátili zpět na základnu, jednotka dobrovolných hasičů ze Starého Města zůstala na místě jako hlídka, aby nedošlo k opětovnému zahoření.
Sdílet