Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak to dopadá, když se zanedbává údržba…

Následující fotky by měly sloužit jako ukázka, jak se taky může nevyplatit zanedbávat údržbu požárních nádrží (a nejen těch).

V létě jsem byl na dovolené na chatě, kam jezdím už od dětství. Nedaleko je tam požární nádrž, kterou jsme kdysi čistili i několikrát za léto, vždy se sebralo pár chatařů (nehasiči), a když bylo dost vody, tak jsme ji vyčistili a aspoň se měla děcka kde koupat. Po revoluci se však čistila méně a méně, až se poslední dobou nečistila odhadujeme tak pět let.

No a to bych nebyl já, abych se do toho nevložil:-) Požární nádrž již sice v současnosti nemá pro hasiče žádný význam, protože cca 100 m od ní se nachází hydrant, ale opravdu to nebyl pěkný pohled. Nechal jsem tedy mezi místníma děckama roznést, že se bude čistit nádrž a že kdo se pak chce koupat, ať přijde čistit:-)
Posily mi opravdu dorazily a po ránu jsem tedy začal pomalu vypouštět velkou nádrž a začali jsme vykydávat napouštěcí nádrž, plnou hnijícího listí. Už povolení ventilů dalo docela zabrat, povolily až když jsem si na to vzal trubku a velké kladivo:-) Asi za 2 – 3 hodiny jsme měli vyčištěnou napouštěcí nádrž a z velké nám podle plánu tlakem vody vytékaly řasy. Bohužel co se nestalo, u výtoku se šprajcla kovová deska, která nešla nijak povolit, v gumákách se tam nešlo dostat, prostě ani po 2 hodinách snažení se ji nepodařilo vytáhnout.

Bohužel nám tedy museli na pomoc přijet místní hasiči (o akci byli předem informováni). Ti desku vytáhli a pomocí jednoho B proudu se snažili pročistit odtoky. Bohužel ale tím, že tam byla ta deska, odtekla většina vody a nevzala s sebou řasy, jak je brala ze začátku. Velitel hasičů tedy rozhodl, že se to nechá trochu zaschnout a situace se bude řešit s obecním úřadem.
Následující den se na OU vyřešilo to, že se řasy nechají zaschnout a na místo přijede bagr a řasy vybagruje. K tomu bude samozřejmě potřeba odřezat část zábradlí. Tak se taky stalo, a dále ještě 3 cisterny padly na vystříkání. Dále bylo nutné doslova prořezat odtoky a přítok, protože kořeny za tu dobu úplně rozervaly roury a uvnitř to vypadalo opravdu jak v pralese. Nakonec jsem také natřel antikorozním nátěrem žebřík, protože už teď vypadal, že za pár let by žádný žebřík být nemusel. Nakonec jsme nádrž napustili a zastavili přítok. Potom jsme zjistili, že nádrž je děravá jak řešeto – za první noc zmizlo asi 30 cm vody. To, že předtím netekla, bylo asi způsobeno tím, že okolní půda byla předtím permanentně nasáklá a teď za ty dva týdny stačila solidně vyschnout. Akci zakončil velitel hasičů hláškou: „ Aktivní blbec je mnohdy horší než třídní nepřítel“ :-)

Jaký je tedy závěr? Místo toho, aby se nádrž relativně snadno 1× ročně během pár hodin s lopatami a smetáky v ruce vyčistila, tak jsme museli pracně otvírat ventily, několik hodin kydat shnilé listí z napouštěcí nádrže, potom se šprajcla deska, což si vyžádalo výjezd hasičů, dále odřezání časti zábradlí, vybagrování, vyčištění proudem, prořezání odtoků, nátěr žebříku, navaření zábradlí a v neposlední řadě také silné znečištění potoka řasami. Sami musíte uznat, že zanedbávat údržbu přišlo hodně draho…

Foto a text: Jan Kondziolka
Sdílet