Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český olympijský dům zabrali hasiči

Oheň, nikoliv olympijský ale skutečný, způsobil nebývalý rozruch v Českém olympijském domě v Brianconu. V domě přes ulici hořelo a české sídlo si hasiči vybrali jako svoji základnu.

Do stejného sálu, kde odpoledne seděl prezident Václav Klaus s dalšími čestnými hosty, teď muži v nablýskaných helmách nosili v náručí malé děti zabalené do peřin. Před recepcí si postavili tabuli a na ní načrtli plán zásahu.

V pátek večer byl Český olympijský dům skoro prázdný, většina návštěvníků byla v Turíně na slavnostním zahájení olympiády. Klid, ve kterém pracovníci českého štábu sledovali televizní přenos, narušila nečekaná zpráva: „Hoří!“ Na ulici před hotelem zastavily čtyři policejní vozy a jejich osádky začaly odkloňovat dopravu. Na hasiče se čekalo snad deset minut, policisté tu byli podstatně dříve. Na obrazovkách zrovna gradoval turínský zahajovací ceremoniál, ale televizi teď nikdo příliš nesledoval. Do hotelu vtrhli první muži v uniformách a žádali o spolupráci. Recepční ve shonu ani nic nekonzultoval s českými nájemci domu a poslal hasiče do velkého sálu restaurace.

Před panely s českými sponzory se nyní místo celebrit posadili dva hasiči, kteří se před chvílí nadýchali jedovatých plynů. Teď dýchali kyslík z přístrojů a nabírali síly. Kolegové mezitím začali do restaurace doprovázet evakuované obyvatele ze sousedství. V náručí nosili malá děcka v pyžamkách, za nimi cupitaly vyděšené maminky. Požár nikomu výrazně neublížil, ale všem nahnal pořádný strach.

Čeští hostitelé podarovali malé trosečníky reklamními předměty a začali jim rozdávat čokoládové krémy, které byly na stolech připravené už na snídani. Plameny v protějším domě stále ozařovaly jen jediné okno, dál se požár naštěstí nešířil. Český dům ani další stavby v okolí nebyly ohroženy. Nečekaní hosté v hotelové restauraci tak tiše sledovali na televizních obrazovkách, kterak se oheň olympijský zrovna rozzářil nad nedalekým Turínem.

Zdroj: Jaroslav Beránek iDnes
Sdílet