Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči evakuovali přes 30 lidí

Byt 1+1 v prvním patře pavlačového obytného domu v Bratislavské ulici v Brně zničil noční požár, který vypukl před půlnocí na dnešek (13. února). Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v neděli ve 23:52 hodin, na místě zasahovalo pět hasičských vozidel. Ilustrační foto.

Kvůli hustému černému dýmu, který se z domu šířil i do sousedních ulic, hasiči z okolních bytů vyvedli devět lidí bezprostředně ohrožených zplodinami hoření, kvůli kouři z domu pod dohledem hasičů odešlo i dalších 22 obyvatel. Všichni evakuovaní se uchýlili do vytápěného autobusu, který na základě smlouvy s HZS přistavil Dopravní podnik města Brna. Při záchraně ze sousedního bytu utrpěla šok mladá žena, kterou zdravotníci ošetřili na místě. Nikdo další zraněn nebyl. Hasiči evakuovaným připravili horký čaj a o události informovali starostu městské části Brno-sever.
V domě byl odpojen el. proud a plyn, proti plamenům hasiči zasahující v dýchacích přístrojích nasadili dva vodní proudy. Požár lokalizovali v 0:12 hodin, protože z bytu bylo nutné vynášet ohořelé zbytky zařízení a rozebírat konstrukci stropu a dohašovat lokální ohniska hoření, likvidace požáru pokračovala dalších 90 minut. Po odvětrávání domu se jeho obyvatelé ještě během zásahu postupně vraceli do svých bytů. Dům však až do revize rozvodů zůstane odpojen od el. energie. Příčinu vzniku požáru šetří experti HZS a Policie ČR. Škodu na zničeném zařízení i stavební části bytu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun. Ve stejném domě v Bratislavské ulici hasiči zasahovali také 11. února 2004. Tehdy se jednalo o požár odpadu ve sklepních prostorách a škoda nebyla vyčíslena.
Sdílet