Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Železný hasič Jablunkov 2011

Dne 3. září, patřilo odpoledne v Jablunkově všem hasičům. Konala se zde soutěž Železný hasič v disciplínách TFA. Do Jablunkova dorazilo celkem 23 závodníků nejen od nás, ale také z Polska a Slovenska.

Běželo se v kompletní zásahové výstroji s dýchacím přístrojem na zádech. Na všechny účastníky čekalo nejprve roztažení 4 hadic B, dále motání jedné hadice svévolným stylem. Poté přišel na řadu přeskok bariéry, po níž následoval výstup na lešení a vytažení 30 kilového kanystru s vodou. U další disciplíny museli účastníci pomocí kladiva přesunout pneumatiku. Následovalo 30 výstupů na schodek, přičemž měli závodníci v rukou 2 koše s hadicemi C. Odtud se závodník dostává k 80 kilogramové figuríně, kterou musel přesunout. Závod končí cílovou rovinkou a stiskem tlačítka zastavujícího čas.

S nejlepším časem, a zároveň s více jak půl minutovým náskokem před soupeři, doběhl místní, teprve 19 letý, Lukáš Nenička. Ten dokázal všechny disciplíny pokořit v čase 2:32. Jako druhý za ním doběhl polák Wladyslaw Sikora s časem 3:09 a jen o vteřinu později do cíle doběhl Viktor Slovák z Turzovky.

V kategorii B (nad 30 let) vyhrál 46ti letý polský závodník Bajorek Janusz z Gogolína, který doběhl v čase 3:48. Na druhém místě se umístil Tomáš Benek, dobrovolný hasič JSDH Písečná a za ním doběhl, jako třetí, Lucjan Lubaszka, rovněž dobrovolný polský hasič obce Gogolín.

Celé závody proběhly v dobré atmosféře, podívat se dorazilo několik desítek nadšenců.

Pavel Jaňurek

Sdílet