Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy rodinného domu

Dne 16. 2. 2006 v 19:21 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Buchlovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Buchlovice, Kunovice a Nedakonice. Celkem se na požár sjelo šest cisteren.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy rodinného domu. Už při příjezdu hasičů byla téměř celá střecha v plamenech. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a začali s intenzivním hašením. Po krátké chvíli velitel zásahu dostal informaci, že hasiči se nemohou napojit na zamrzlý podzemní hydrant, a proto si nechal na místo povolat další posilové jednotky a cisterny s vodou.

Hasiči museli ve svém zásahu postupovat velmi rychle, protože hrozilo rozšíření požáru na střechu sousedního domu. Včasným příjezdem posilových jednotek se podařilo zabezpečit dostatečnou dodávku vody a vedlejší dům byl před plameny uchráněn. Zároveň se hasičům podařilo zabránit rozšíření požáru na obytnou část zasaženého domu a uchránit tak další vysoké hodnoty.

Střecha byla hasiči postupně rozebrána a dohašena. Věci z půdy byly vyházeny před dům, a také postupně dohašeny jedním proudem vody. Pohyb v rodinném domě ztěžovalo hasičům velké množství uskladněných věcí, které místy dosahovalo výšky až jeden a půl metru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na komínovém tělese. Při topení došlo k vylétnutí žhavých částí z komína do prostoru půdy a zapálení uložených věcí. Požár zničil celou střechu a způsobil škodu ve výši 200.000 Kč. Společným zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty domu a sousední střechy celkem za 700.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet