Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka zaměstnala hasiče i na jihu Moravy

Stromy vyvrácené silným větrem při bouřce dnes odpoledne hasiči odstraňovali na 13 místech Jihomoravského kra­je.

Ilustrační foto

Nejvíc zásahů měli v Brně a v okrese Brno-venkov. Stromy, které zatarasily vozovku hasiči v krajském městě odstraňovali z komunikace v městské části Jehnice, v Bauerově ulici a také v areálu Nemocnice u sv. Anny. Nejnáročnější zásah měli v ulici Hlinky. Vítr tam vyvrátil větve z několika kaštanů. Padající větve poškodily a zčásti potrhaly troleje dopravního podniku a poškodily také tři zaparkovaná auta. Na Brněnsku hasiči pomocí motorových pil likvidovali vyvrácené stromy a větve z vozovek na dvou místech ve Cvrčovicích, dále ve Vojkovicích a v Popůvkách.

Do obce Nové Hvězdlice na Vyškovsku byli hasiči i zdravotníci přivoláni k záchraně ženy zavalené stromem. Při dojezdu na místo hasiči zjistili, že vítr na zahradě rodinného domu vyvrátil vzrostlý ořech. Strom při pádu zranil majitelku domu. Žena nebyla pod stromem zaklíněna. Hasiči zdravotníkům pomohli při jejím ošetřování a naložení do sanitky k odvozu do nemocnice. Při návratu na stanici pak hasiči na silnici v obci našli další vyvrácený strom. Ten pořezali a odstranili.

Na Hodonínsku hasiči k odstranění vyvráceného stromu ze silnice vyjížděli do Mutěnic. Na Znojemsku pomocí motorových pil uvolňovali vozovky ve Vysočanech a v Litobratřicích. V Osinovicích na Znojemsku místní jednotka dobrovolných hasičů vyjela k úklidu obce od bahna po přívalovém dešti a k čerpání vody ze zatopených prostor.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet