Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vozíčkář uvězněný v automobilu čekal na pomoc dva dny, vše je jinak…

V úterý 6. září 2011 za tři minuty jedenáct dopoledne přijali na lince 112 tísňové volání vozíčkáře, který s automobilem uvízl na louce mezi libereckou Krásnou Studánkou a Novou Vsí u Chrastavy.

Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z Liberce – Krásné Studánky. Protože místo zásahu bylo pro těžké hasičské automobily nepřístupné, hasiči hledali vozíčkáře pouze lehčím dopravním automobilem. Velitel zásahu si na místo vyžádal pásové vozidlo Hägglunds BV 206 ze stanice Liberec. V 11:55 hodin hasiči z Krásné Studánky automobil s vozíčkářem nalezli. Pán byl v pořádku, jeho ošetření ZZS nebylo nutné. Po vyproštění automobilu pásovým vozidlem byl vozíčkář i s automobilem dopraven k příbuzným do Mníšku.

Dle sdělení vozíčkáře tam byl uvězněn dva dny. Řidič vozidla údajně po zapadnutí automobilu odešel vyhledat pomoc a na místo se již nevrátil a ani pomoc nepřivolal.

Infromace od Policie ČR však tento případ staví do zcela jiného světla, protože již 29. 8. 2011 volal 53-letý muž na linku 158, že je v Radčicích a chce si ublížit. Na místo vyjeli policisté Obvodního oddělení z Ruprechtic a muže zastihli ve vozidle Opel Vectra na křižovatce ulic Výletní a Ke Sluji. Jednalo se o invalidu na vozíčku. Muž vyhrožoval smrtí pro případ, že ho tu policisté ponechají samotného. Posléze byl převezen na oddělení psychiatrie, kde byl nějakou dobu hospitalizován. Auto, které vytvářelo překážku v silničním provozu , policisté odtáhli na kraj silnice, uzamkli a zajistili dodání klíčů i invalidního vozíku do nemocnice.

V úterý 6. 9. 2011 volal na linku 112 stejný muž, že uvízl s vozidlem značky Opel Vectra na louce mezi Krásnou Studánkou a Novou Vsí. Jak je uvedeno výše, tak přivolaní hasiči vozidlo vyprostili. Policisté, kteří se na místo také dostavili, zjistili, že tomuto muži již pomáhali 29.srpna. Vozidlo, ve kterém se muž nacházel, je jeho majetkem a dle zjištěných informací se s ním pohybuje právě jen on, tudíž informace o tom, že byl na místě uvězněn neznámou osobu se nezakládá na pravdě.

Info: kpt. Ing. Radek Vojík, HZS LBK a por.Mgr.Ludmila Knopová, PČR

Sdílet