Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pivovar zapálili kluci, měli bunkr a rozdělali oheň

Jindřichohradečtí kriminalisté slaví velký úspěch. Doslova mravenčí prací a také díky výborné spolupráci s kolegy z obvodního oddělení Jindřichův Hradec se jim podařilo objasnit požár budovy historického pivovaru.

Pivovar vzplál v podvečer 7. září tohoto roku v historickém jádru města Jindřichova Hradce (viz podrobná původní zpráva na konci článku).

Na místo požáru se ve velmi rychlém časovém sledu dostavili policisté z obvodního oddělení z města nad Vajgarem, kteří prováděli prvotní šetření události na místě samém.

Ihned zde byli přítomni rovněž hasiči a to jak profesionální z Hasičského záchranného sboru J. Hradec v počtu nejméně 7 vozidel, tak hasiči dobrovolní z J. Hradce, Kardašovy Řečice, Nové Včelnice, Kunžaku či Lodhéřova.


Hasiči již od prvopočátku odváděli stoprocentní práci, jelikož šlo takříkajíc o všechno. Kdyby se plameny z chátrajícího objektu rozšířily na vedlejší rekonstruované budovy, škody by byly nedozírné. V zámeckém mlýně je umístěna výstava vzácných gobelínů a také první Křižíkova turbína.

Rovněž město zde zrekonstruovalo budovu za účelem zřízení Domu gobelínů. Ohroženy byly také sbírky Muzea Jindřichohradecka, které na komplex zámeckého pivovaru navazuje. Precizním, velice profesionálním a rychlým zásahem hasičských jednotek byly uchráněny hodnoty ve výši nejméně 98 000 000 korun.

Škoda, která vznikla firmě vlastnící nemovitost, činí nejméně 1 000 000 korun.


Hasiči několik hodin zdolávali plameny z levé části budovy v sousedství komínu. Prořezali otvor do střechy, aby mohli použít proudy vody a rovněž vjeli s výškovou plošinou do dvora pivovaru, což bylo kvůli nízké bráně dost komplikované. Právě špatná přístupnost historického objektu jim značně ztížila práci.

Po úplném uhašení požářiště, tedy až následující den, začala na místě práce pro policejní specialisty na požáry ze služby kriminální policie a to společně s kriminalistickým technikem i vyšetřovatelem Hasičského záchranného sboru.


Po velmi podrobném ohledání místa činu byl na místo přivolán psovod se psem cvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření, který svým čichem prověřoval místa, kde mohly být těkavé látky použity. Ohnisko požáru bylo zjištěno v místnosti bývalého dřevníku v přízemí pivovaru.

Jindřichohradečtí kriminalisté vytýčili několik vyšetřovacích verzí, na kterých intenzivně pracovali téměř dva měsíce. Nyní spadla pomyslná klec a v síti mužů zákona uvízli tři nezletilí pachatelé ve věku jedenácti, třinácti a čtrnácti let.

Kriminalisté zjistili, že tři chlapci společně v místnosti bývalého dřevníku v přízemí budovy historického pivovaru v centru Jindřichova Hradce, kde měli postavený bunkr, rozdělali oheň ve dvou plechových kbelících, které před odchodem z budovy pivovaru převrhli.

Vysypaný žhavý popel nedostatečně uhasili. V důsledku této nedbalosti se následně po jejich odchodu od vysypaného popela vznítily papírové kartony na podlaze bunkru a poté celý bunkr, ze kterého oheň prohořel dřevěným stropem do půdních prostor.

Následně shořela velká část střešní konstrukce pivovaru. Z nedbalosti tak chlapci způsobili obecné ohrožení tím, že vydali cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu a svým jednáním způsobili značnou škodu.


Vzhledem k tomu, že v době spáchání skutku byli tři podezřelí nezletilí, nejsou pro nedostatek věku trestně odpovědní a jejich trestní stíhání je tudíž nepřípustné. Policejní komisař rozhodl o odložení věci, kvalifikované jako podezření ze spáchání přečinu Obecného ohrožení z nedbalosti.

Okresnímu státnímu zastupitelství v Jindřichově Hradci bude podán dle ust. § 90 odst. 1 zákona č. 218/2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže návrh na zahájení řízení proti osobě mladší 15 let, to znamená, že chlapci, kteří nedbalostí požár způsobili, budou potrestáni.

Jelikož skutek spáchali osoby nezletilé a s ohledem na výše uvedený zákon, nebude policie k případu podávat žádné bližší informace.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová
KŘP Jihočeského kraje
Policie ČR


Původní tiskové zprávy:

Dnes 7. září 2011 po 18. hodině obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru budovy v historickém centru Jindřichova Hradce. Oznamovatel na tísňovou linku 112 nahlásil, že se jedná o objekt bývalého pivovaru v Dobrovského u­lici.

Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlásilo druhý stupeň poplachu a k zásahu okamžitě vyslalo profesionální jednotku ze stanice Jindřichův Hradec a svolalo jednotky SDH obcí Kardašova Řečice, Kunžak, Nová Včelnice a Lodhéřov. Celkem u požáru zasahovaly osádky 15 požárních automobilů, žebříku a plošiny, zasahujících hasičů bylo přibližně pět desítek.

Požár zachvátil historickou budovu bývalého pivovaru, objekt je neobydlený, nepoužívaný. Jedná se o národní kulturní památku, která byla před rekonstrukcí. V době příjezdu hasičů byla požárem zcela zachvácena celá střecha, jejíž krov se pod plameny propadnul.

Jedním z podstatných úkolů bylo uchránit další stavebně navázané historické budovy (muzeum, barokní mlýn s expozicemi a již rekonstruovanou část pivovaru). Hasiči prozkoumali prostory, kudy by se mohl požár na tyto budovy rozšířit a ty vodními proudy oddělili od hořícího objektu.

Za více než dvě hodiny byla nahlášena lokalizace požáru, tzn. ten se již dále nešířil, okolní budovy byly definitivně uchráněny, zasahující síly a prostředky byly u požáru v dostatečném počtu. Poté všechny jednotky pokračovaly v hasebních pracích, které spočívaly v likvidaci všech možných ohnisek požáru.

Nejvíce práce měli hasiči v prostoru u zřícené střechy a kolem komína. Zde si museli pomocí rozbrušovací pily vytvořit ve střeše prostor, aby se dostali i ke skrytým ohniskům. Voda pro hašení byla čerpána pomocí několika čerpadel z místního náhonu.

Od 21:30 hodin velitel zásahu rozhodnul o postupném odjezdu dobrovolných jednotek. Likvidaci požáru a kontrolu celého objektu zajistí pouze již jen profesionální hasiči, kteří se budou po celou noc střídat v pravidelných intervalech.

Výše škody a příčina vzniku požáru zatím nebyla stanovena, nikdo nebyl zraněn. Zásah probíhá v úzké spolupráci s představiteli města, příslušníky Městské policie Jindřichův Hradec a Policií ČR.

8. 9. 2011:

Po půlnoci proběhlo na požářišti v Jindřichově Hradci střídání zasahujících hasičů. Na místě zůstaly osádky tří cisteren ze stanice Jindřichův Hradec. Ty po zbytek noci a celé ráno neustále prolévají objekt vodou, hledají skrytá ohniska, rozřezávají a rozebírají spadané konstrukce tak, aby uhasily i skrytá ohniska. Dohašování a monitoring bude probíhat určitě celé dopoledne.

Zároveň je na místě vyšetřovatel HZS, který společně s majitelem a Policií ČR provádí šetření příčiny vzniku požáru. Vzniklá škoda byla předběžně stanovena na Kč 1 000 000,–-, hodnota uchráněného majetku pak činí Kč 50 000 000,–-.

Požár bývalého pivovaru v Jindřichově Hradci uhašen. Tato slova nahlásil velitel zásahu z jednotky profesionálů z Jindřichova Hradce v 10:36 hodin Krajskému operačním a informačnímu středisku HZS Jihočeského kraje. Po ohlášené likvidaci bylo požářiště předáno majiteli s tím, že musí zabezpečit 12hodinový dozor nad požářištěm z důvodu možného dalšího rozhoření a místo zajistit proti vstupu osob.

Na místě po celý den pracují příslušníci Policie ČR a vyšetřovatel HZS. Dle posledních informací výše škody zůstává na Kč 1 000 000,–-, stejně tak jako výše uchráněných hodnot na Kč 50 000 000,–-. Z příčin vzniku požáru je možné vyloučit jakoukoli technickou závadu vzhledem k tomu, že objekt byl zcela odpojen od přívodu energií.

14:11 hodin – majitel na KOPIS HZS JčK nahlásil nález rozhořívajících se ohnisek. Na místo byla vyslána cisterna ze stanice Jindřichův Hradec pro dohašení.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet