Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Felicie zaparkovala v ostravském podchodu, na boku

Zapeklitý, ale rychlý a úspěšný noční zásah mají na kontě ostravští profesionální hasiči ze stanice HZS MSK v Zábřehu, kteří museli vyjet do sousední městské části Výškovice doslova lovit osobní automobil, těsně zaparkovaný v podchodu pod tramvajovými kolejemi. Na světla pouličních lamp a zásahových vozidel jej vytahovali – téměř jako Rychlé šípy proslulého ježka z klece – pomocí vyprošťovacího speciálu Mercedes Bizon.

Informaci o vozidle na neobvyklém místě – tedy v podchodu nedaleko tramvajové zastávky Nové Výškovice – obdrželo operační středisko hasičů ve středu 7. 9. 2011 zhruba půl hodiny před půlnocí. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Ostravě-Zábřehu třemi vozidly, včetně zmíněného Bizona.

Výjev na místě nehody byl úchvatný – stříbrná Škoda Felicia Combi, napasovaná svisle (pravým bokem dolů) do poměrně úzké boční uličky se schody do podchodu, kde by se již mezi autem a bočními zdmi nikdo neprotáhnul. To by nevymyslel žádný režisér…

Zadními koly s kufrem se dostalo nepříliš pomačkané auto až dolů do širokého nevzhledného podchodu, „čumákem“ směřovalo nahoru. Probouraný byl přitom jen kousek zábradlí nad schody (do podchodu) v úrovni silnice a tramvají. Odhadem jen dva metry šíře. Řidič nikde. Přestože nebylo vyloučeno, že zbaběle utekl, hasiči ještě po něm v okolí pátrali, zdali se někde netrápí se zdravotními potížemi.

I hasiči se mohli dostat do útrob podchodu jiným schodištěm, aby prozkoumali stav a hloubku zaseknutí felicie. Pak ji začali postupně vysoukávat výše po schodech pomocí hydraulického ramene Bizona. Ten v poslední fázi vyzvedl automobil do výšky a felicie skončila po dlouhých minutách opět na všech čtyřech kolech.

Pak hasiči naložili felicii – opět pomocí Bizona – na vozidlo odtahové služby a obnaženou část festovního zábradlí zajistili výstražnou páskou. Samozřejmě ještě na začátku operace zabezpečili havarované auto před požárem a nakonec místo nehody uklidili. Zpět na stanici se profesionální hasiči dostali kolem hodiny po středeční půlnoci.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet