Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

XVI.ročník regionální soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

XVI.ročník regionální soutěže jednotek požární ochrany HZS Olomouckého a Zlínského kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se uskutečnil ve středu 7. 9. 2011 v Přerově nedaleko domácí stanice hasičů, územního odboru Přerov HZS OLK , který se podílel na kvalitní přípravě letošního ročníku soutěže a to na parkovišti před obchodním domem Prior.

Na start této náročné prověřující a hlavně zdokonalující disciplíny se postavilo celkem deset družstev z obou soutěžních krajů. Organizátoři si pro závodníky připravili velmi náročné případy simulovaných dopravních nehod. Žádné s družstev předem netušilo, k jakému typu události dopravní nehody se zraněním osob budou následně vysláni a vše bylo pečlivě pro všechny týmy utajováno. Každé družstvo se skládalo ze čtyřčlenného osádky zásahového vozidla. Na správný postup dohlížela skupina rozhodčích, která přidělovala družstvům body v rozdělení taktika, technika provedení zásahu, první předlékařská pomoc, význam samozřejmě hrál i dosažený čas zvládnutí samotného zásahu.

Smyslem založení tohoto typu soutěže je velmi jednoduchý, v posledních létech rapidně narostl počet událostí typu dopravních nehod a to nejen běžných srážek vozidel bez zranění, kdy hasiči převážně u těchto nehod zabezpečují vozidla proti vzniku požáru a nebo likvidují únik provozních kapalin. Ale rovněž velmi narostl počet dopravních nehod, kdy po kolizích vozidel na místě v havarovaných vozech zůstávají zaklíněné zraněné osoby. Hasiči se v těchto situacích musí zachovat velmi profesionálně. Roli zde hraje nejenom čas pomoci zraněným, ale i způsob a taktika, která povede k naprosté souhře všech kolegů u zásahu a poskytnou tak maximální a kvalitní péči osobám, kteří v naprosté většině důvěřují v těchto situacích přivolaným záchranářům.

Tato soutěž pomáhá ve zdokonalovaní se v přípravě pro pomoc při dopravních nehodách. Posouvá hranice kvalit poskytnuté péče a pomáhá tak samotným hasičům v přípravě pro ostré nasazení. Je nutné podotknou, že nelze naprosto přesně nasimulovat dopravní nehodu reálné situaci. A každý případ od případu je originální a právě vyžaduje rychlé a profesionální rozhodování při záchraně lidského života.

V dnešním závodě jako již tradičně proti sobě stály týmy dvou krajů, Olomouckého a Zlínského. Společná organizace těchto závodů a výměna v pořádání se střídá co dva roky, kdy samotným vrcholem bývá mistrovství České Republiky v této disciplíně. To se před rokem konalo v Olomouckém kraji, rovněž v Přerově a to s novinkou – zorganizování tohoto závodu uvnitř v hale na Přerovském výstavišti.

Letošní top trojíci v konečném hodnocení se nejlépe umístila tyto tři družstva. Třetí příčku obsadilo družstvo požární stanice v Olomouci, druhou pozici získalo družstvo požární stanice Uherský Brod a metu nejvyšší dosáhlo a první místo si z tohoto XVI. ročníku soutěže odváží a to nedaleko místní družstvo požární stanice v Přerově.

Závěrem je milou povinností poděkovat všem sponzorům a mediálním partnerům za pomoc při organizaci tohoto závodu, bez jejichž podpory by nebylo možné uspořádat tak kvalitní závod v této náročné a tematicky hasičské disciplíně, soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Výsledky jsou přílohou článku.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vyprostovani_vyhodnoceni2011.pdf zobrazit online PDF 34 kB