Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči spouštěli v Havířově pacienta po laně – kvůli vzteklému psu

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly ve čtvrtek 8. 9. 2011 večer v Havířově (okres Karviná) v obytném domě, odkud měli na vyžádání rychlé záchranné služby a Městské policie Havířov snést z druhého patra zraněného muže, pokousaného psem.

Žádost o spolupráci profesionálních hasičů obdrželo operační středisko hasičů ve čtvrtek kolem čtvrt na osm večer. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Havířově a Karviné.

Ta hlavní komplikace byla v tom, že po schodišti domu se pohyboval velmi agresivní pes, a tak hasiči nemohli zraněného – jak je při obdobných pomocích obvyklé – snést na nosítkách dolů po schodech. Do bytu proto museli hasiči vniknout přes balkon a okno po nastavovacím žebříku. Zraněnému přímo v bytě poskytli pomoc společně se záchranáři.

Protože cesta po schodech přes nebezpečného psa nebyla ani dál možná, lezecká skupina ze stanice HZS MSK v Karviné zraněného spustila dolů na lanech a s pomocí dalšího lezeckého vybavení přes balkon a předala jej rychlé záchranné službě.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet