Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jan Semerádt nejtvrdším hasičem kraje

Dnes dopoledne se konala před jabloneckou radnicí soutěž TFA (Toughest Firefighter Alive), což volným překladem znamená „nejtvrdší hasič přežívá“. Tím nejlepším se stal Jan Semerádt ze stanice Liberec, kterému ke zdolání náročné tratě stačilo 189.43 sekund. Potvrdil tak svou roli favorita v královské hasičské disciplíně TFA, ve které sbírá cenné kovy po celém světě. Před pár dny například přiletěl z New Yorku, kde se konaly Světové policejní a hasičské hry.

Druhé místo zaslouženě vybojoval Aleš Zeman (197.31) z Územního odboru Semily a bronzová příčka patřila domácímu Radku Wagnerovi (197.39). Ohodnoceny byly i kompletní týmy, kdy zlatou příčku obhájili semilští hasiči, stříbro patřilo libereckým profesionálům a bronz si odvezli hasiči z České Lípy.

A čím vším závodníci prošli na cestě k cíli? Museli roztáhnout 40 metrů hadic, údery kladivem přesunout závaží po kolejnici, překonat bariéru, běžet s barely, transportovat figurínu vážící 80 kg a ve finále vyběhnout na vršek radnice, což představuje asi 12. patro panelového domu. Každý z hasičů si tak v soutěži hrábl až na dno svých sil a šel do úplného vyčerpání. „V reálné situaci by si to hasič nemohl dovolit, protože kdybychom třeba běželi někoho zachránit do 10. patra, musíme mít ještě dostatek sil na transport a plnění dalších úkolů,“ popsal liberecký šampión Jan Semerádt s tím, že soutěže TFA jsou pro hasiče nejen hodnotným fyzickým tréninkem, ale také zábavou.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet