Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Broumov a okolí zaplavila stoletá voda

Společné cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje a jednotek požární ochrany Dolnoslezského vojvodství, konané 9. 9. 2011 prověřilo spolupráci složek IZS Královéhradeckého kraje a jednotek požární ochrany Dolnoslezského vojvodství.

V důsledku vytrvalých dešťů posledních dnů se v oblasti polského Kłodzka a Broumovska na české straně zvedla hladina řeky Stěnavy. Ta dosáhla stoletého průtoku a přívalová vlna z řeky způsobila zaplavení okolí Broumova. Nejvíce zasaženou částí byl areál podniku Veba a.s. Broumov – Olivětín, kde zaměstnanci závodu zůstali odtrženi od okolí. Takový byl námět cvičení, který dne 9. září 2011 prověřil spolupráci složek IZS Královéhradeckého kraje a jednotek požární ochrany Dolnoslezského vojvodství.

Zaměstnanci podniku zůstali kvůli zaplaveným únikovým cestám „uvězněni“ uvnitř areálu. Kvůli technické závadě na elektroinstalaci navíc došlo k požáru starého uhelného prachu ve druhém nadzemním podlaží bývalé kotelny. Několik zaměstnanců se zranilo a muselo vylézt na střechu kotelny, odkud je hasiči evakuovali pomocí automobilového žebříku. K dalším uvězněným lidem v areálu se hasiči dostali na člunech a také v podvěsu vrtulníku.

Policejní vrtulník společně s hasičem – leteckým záchranářem vytáhli z vody tři lidi. Řidič osobního auta Škoda Favorit vjel do řeky Stěnavy a utrpěl, stejně jako jeho dva spolujezdci, různě závažná zranění. Všichni tři muži vylezli na střechu auta, kde čekali na pomoc. Jeden hasič se k nim spustil po laně z koše automobilového žebříku, postupně je upevnil do speciálního postroje a připevnil k lanu. Žebříkem byli všichni tři postupně vytaženi na břeh. Tam si je převzala do péče záchranná služba, která je ošetřila a převezla k dalšímu ošetření. Auto musel z vody vytáhnout automobilový jeřáb.

Policisté a městští strážníci jednotným systémem varování a vyrozumění obyvatel poskytovali občanům nezbytné informace, jak se v takové situaci chovat a co dělat. V nejvíce ohrožených částech města musela být odkloněna doprava.

Kvůli stoupající vodě museli hasiči také vystavět hráze z pytlů s pískem a zabezpečit domy v okolí i v dalších částech závodu. Na místě byl zřízen prostor pro evakuované, zachráněné zaměstnance a obyvatele Broumova, včetně stanoviště první pomoci, kde bylo lidem poskytnuto suché oblečení, jídlo a pití. Několik lidí bylo zraněno a jeden člověk se pohřešoval. Na prohledání pod vodou museli být nasazeni potápěči HZS Královéhradeckého kraje s veškerým vybavením. Po několika minutách bylo nalezeno tělo jednoho utonulého člověka.

Cvičení se zúčastnily základní složky z Čech a Polska:

  • HZS Královéhradeckého kraje – stanice Broumov, Trutnov, Náchod, centrální stanice Hradec Králové,
  • Jednotky dobrovolných hasičů kategorie II a III -. Police nad Metují, Broumov, Červený Kostelec, Nový Hrádek, Velichovky, Deštné v Orlických horách, Opočno, Slatina nad Zdobnicí, České Meziříčí, Svoboda nad Úpou, Mladé Buky,
  • Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje – středisko Broumov,
  • Policie ČR – Broumov,
  • Profesionální hasiči Dolnoslezského vojvodství – Kłodzko, Bystrzyca Kłodzka,
  • Dobrovolní hasiči Dolnoslezského vojvodství – Szczytna, Radków, Jugów, Ołdrzychowice Kłodzkie,

Ostatní složky a organizace:

  • Městská policie Broumov,
  • Technické služby s.r.o. Broumov,
  • Veba a.s. Broumov – Olivětín– figuranti.

Toto cvičení se uskutečnilo v rámci projektu „Spolupráce hasičských jednotek v česko – polském příhraničí, modernizace jejich vybavení a vzájemná pomoc při krizových situacích“. Díky tomuto projektu byly v letošním roce vybaveny jednotky dobrovolných hasičů na české straně a hasičů z Polska novými zásahovými vozidly. V červnu t.r. se uskutečnilo první ze dvou plánovaných společných cvičení, a to v polské Polanici – Zdrój s názvem „Bezpečná cesta – Euro 2012“. Námětem cvičení byla simulovaná nehoda autobusu s fotbalovými fanoušky s cisternou převážející nebezpečnou chemikálii.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet