Sobota 27. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarovaného kamionu tekly stovky litrů nafty

Tři jednotky hasičů dnes v noci zasahovaly u vážné dopravní nehody kamionu v Lidické ulici na okraji Břeclavi.

Hlášení o nehodě hasiči na tísňové lince převzali ve 23.45 hodin. Protože událost byla ohlášena jako požár kamionu, Krajské operační a informační středisko HZS JmK k zásahu vyslalo tři jednotky hasičů s pěti cisternami. Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Břeclavi a dobrovolné jednotky ze Staré Břeclavi a z Poštorné. Průzkum po jejich příjezdu vyloučil požár, jednalo se o dopravní nehodu.

Tahač Scania s návěsem havaroval u kruhového objezdu, přes který přeletěl, srazil dopravní značky, bilboard a sloup veřejného osvětlení, a po zhruba 150 metrech narazil do budovy čerpací stanice a zastřešení výdejních stojanů pohonných hmot. Dvoučlenná osádka vozidla se zranila, ze zdeformovaných nádrží vytékala nafta, které se rozlila do vzdálenosti přes 100 metrů a část unikla také do kanalizace.

Při příjezdu hasičů byli řidič i spolujezdec vozidla v péči zdravotníků. Vzhledem k závažným důsledkům nehody hasiči na místo povolali také silničáře a pracovníky technických služeb, a o události informovali odbor životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi.

Masívní únik nafty hasiči na vozovce zasypávali sorbentem a utěsnili kanalizační vpusť. Další naftu vytékající z nádrží tahače jímali do připravených vaniček a sudů. Z tahače se do sudů podařilo zachytit zhruba 450 litrů nafty, stejné množství paliva vyteklo na vozovku a z toho část i do kanalizace.

Kamion hasiči zabezpečili proti případnému vzniku požáru a z poškozené střechy nad čerpacími stojany benzinky sundali utržené plechy. Odtah poškozeného tahače a plně naloženého návěsu si po vyšetření a zadokumentování nehody policisty zajistil majitel vozidla.

Hasiči po odtahu soupravy na vozovce sorbentem zlikvidovali skvrny nafty pod stojící soupravou. O úklid použitého sorbentu se postarali silničáři. V 5.50 hodin hasiči ukončili likvidační práce a odjeli na základnu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet