Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Olomoucku o víkendu hořely stohy slámy

O uplynulém víkendu hasiči na Přerovsku a Prostějovsku zasahovali u dvou požárů stohů balíkované slámy. V obou případech je příčina vzniku požáru v šetření, výše škody dosáhla celkové výše 360 tisíc korun.

První událost byla nahlášena na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v pátek 9. září v 17:44 hodin. Hořel stoh balíkované slámy v obci Kralice na Hané. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Kralic na Hané, Dubu nad Moravou, Klenovic na Hané, Vrahovic a Kostelce na Hané.

Po příjezdu hasiči zjistili, že hoří stoh balíkované slámy o rozměrech 40 × 20 metrů. Po dohodě s majitelem hasiči nechali stoh pod kontrolou vyhořet, na místě až do sobotního poledne hlídala jednotka dobrovolných hasičů z Kralic na Hané. Výše škody byla vyčíslena na 240 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Druhý požár stohu byl oznámen na tísňovou linku hasičů v sobotu 10. září v 16:42 hodin. Tentokrát hořel stoh balíkované slámy o rozměrech 15 × 40 m v obci Želatovice a vyjeli jej likvidovat profesionální hasiči z Přerova a dobrovolní hasiči z Dřevohostic a Přerova a hasiči SŽDC. Po příjezdu hasiči zjistili, že celý stoh je zasažen plamenem.

Hasiči se dohodli s majitelem, že stoh nechají pod kontrolou vyhořet a hlídali pouze okolí, aby se plameny nepřenesly na strniště. Po oborání stohu se jednotky v 22:37 hodin vrátily na své základny. Výše škody byla vyčíslena na 120 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet